Tuchtzaak: ‘Had eerder geklaagd, dan had ik dat onderzocht’

Het laatste deskundigenonderzoek in het werkzame leven van een registeraccountant leverde hem een tuchtklacht op.

Zaaknr. 19/1426

De vraag is waarom de verwijten van klagers nu pas komen terwijl ze op zijn conceptrapport amper reageerden?

Een weduwe kreeg na het overlijden van haar man het beheer over diens restaurant. Toen ze afscheid wilde nemen van het kantoor dat de administratie daarvan verzorgd had, werd ze geconfronteerd met een lading rekeningen ter grootte van 21.000 euro, blijkt uit haar klacht. 

Er ontstond twijfel over die rekeningen. In een geschil dat uiteindelijk op het bordje van het gerechtshof in Den Bosch kwam, kreeg een registeraccountant de opdracht daar onderzoek naar te doen. Zijn opdracht was, naar eigen zeggen, om te onderzoeken of die openstaande nota's terecht te vorderen zijn. “In mijn ogen zijn die bedragen die gevorderd zijn, terecht'', zei hij op vragen van de tuchtrechter. 

De klager ziet dat anders. Er zitten zelfs valse facturen tussen. Heeft de deskundige zich wel voldoende verdiept in de context van de opdracht? En was hij wel voldoende objectief omdat hij zich baseerde op cijfers aangeleverd door datzelfde administratiekantoor? Het antwoord van klagers laat zich raden. Hem wordt onder meer verweten dat hij niet gecontroleerd heeft of die facturen reëel zijn.

Wat heeft de accountant dan verkeerd gedaan, leek zijn raadsvrouw zich af te vragen. Beide partijen mochten informatie aandragen, hij heeft met beide kanten gesproken. Hij stuurde ze een conceptrapport toe en gaf beide partijen kans te reageren. Er zijn duidelijke conclusies, gebaseerd op een duidelijke grondslag. “Hij heeft dat objectief en integer gedaan.'' 

Volgens de accountant zelf – die zich per 1 januari dit jaar heeft laten uitschrijven vanwege zijn pensionering – was de reactie van klagers op zijn conceptrapport zeer summier. “En nu verwijten ze me van alles. Hadden ze dat eerder gedaan, dan had ik daar onderzoek naar kunnen doen'', zei de accountant. Bovendien willen klagers dat hij dingen uitzocht die buiten de opdracht van het hof vielen. “Ik ben gebonden aan de vraagstelling van het hof, niet aan wat partijen verwacht hadden. Als ik daarbuiten treed, schieten ze me af.''

De uitspraak: Pensioen accountant gaat in met waarschuwing

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen