Accountant geeft niet thuis, ondernemer zit zonder cijfers

Vlak nadat hij vernam dat hij voor de tuchtrechter gedaagd was, schreef een accountant zich uit. De man kreeg een klacht aan de broek omdat een bedrijf nog altijd zonder jaarcijfers uit 2020 zit.

Door Michiel Satink

Zaaknr. 22/1901

Sinds eind februari heeft de beklaagde AA zich uit het register laten schrappen. Een maand eerder zat hij nog met de klagers om tafel. De ondernemer met een bedrijf dat onder meer vouwwagens verkoopt verzocht de accountant voor de zoveelste keer om nou eindelijk het langere boekjaar 2019-2020 af te ronden. Want het bedrijf kan moeilijk verder zo zonder deze cijfers. Het nieuwe accountantskantoor van de twee klagers drong ook bij hen aan om bij de AA aan te dringen op afronding van de cijfers van dit voor het bedrijf bijzondere boekjaar. “Hij deed de toezegging de cijfers binnen veertien dagen op te leveren'', zei een van de twee klagers. Maar twee weken later lag er nog steeds niets.

Dat hij de gang naar de tuchtrechter vreesde, bleek al uit een opmerking die de inmiddels voormalig accountant richting klagers maakte. “Als wij de zaak introkken, zou hij alsnog met de cijfers komen. Des te meer reden om de zaak toch door te zetten'', zei de directeur van het bedrijf. Op de zitting maandag bleef de stoel voor de beklaagde echter leeg. Hij had die ochtend met de Accountantskamer gebeld, zei de voorzitter. Hij was ziek kon dus niet komen. Maar de tuchtrechter was niet voor één gat te vangen. Een doktersverklaring had de accountant niet en dus werd hem de gelegenheid geboden de zitting digitaal te volgen. Op telefoontjes werd vervolgens niet meer gereageerd.

En dus werd op de zitting alleen de zijde van de klagers belicht. De klagers vertelden hoe ze in 2017 bij het administratiekantoor uit Amstelveen terechtkwamen. En hoe ze in de loop der jaren merkten dat het aantal medewerkers van dat kantoor terugliep, maar ze tevreden bleven over de samenwerking. In 2019-2020 ging de Vennootschap onder Firma over in een BV en werd met winst een miljoenenpand verkocht. “Enorm ingrijpend voor een kleine onderneming'', zei de directeur. De overgang naar de BV werd begeleid door een fiscalist die aan het accountantskantoor verbonden was. Alleen sinds het bedrijf een BV is, ontbreken de openingscijfers. De Belastingdienst heeft tot augustus 2023 uitstel verleend. Want de onderneming weet dat het mogelijk nog een ton moet betalen. Dat is wat de accountant ze nog wel kon vertellen, kennelijk op basis van de conceptcijfers. Zo ver is de accountant dus al wel. Waarom de definitieve cijfers achterwege blijven, is gissen voor de klagers.

De Accountantskamer doet over circa twaalf weken uitspraak.
 

Gerelateerde artikelen