Tuchtrechter waarschuwt AA

Een AA die geen actie ondernam toen bleek dat zijn cliënt een door hem opgestelde balans en winst- en verliesrekening inbracht in een echtscheidingsprocedure, heeft van de Accountantskamer de maatregel van waarschuwing opgelegd gekregen.

De AA heeft in de door hem opgestelde balans en winst- en verliesrekening van een vennootschap van zijn cliënt, een aan klaagster (die in een echtscheidingsprocedure met de cliënt is verwikkeld) verstrekte lening opgenomen, slechts op aangeven van die cliënt en zonder klaagster hierover te informeren en/of te consulteren.

Nadat hij vernomen had dat de balans en de winst- en verliesrekening door zijn cliënt zonder zijn toestemming waren ingebracht in de echtscheidingsprocedure heeft de AA geen actie ondernomen. Hiermee heeft hij gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid.

De Accountantskamer acht in deze klachtzaak de maatregel van waarschuwing passend en geboden. Daarbij heeft de Accountantskamer in aanmerking genomen dat betrokkene, wetende dat zijn cliënt in een echtscheidingsprocedure met klaagster was verwikkeld, heeft nagelaten de vereiste zorgvuldigheid te betrachten. Anderzijds is meegewogen dat betrokkene niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld.

• Zaaknr.  16/473

Gerelateerde artikelen