Tuchtrechter: geen oordeel over frauderende accountant

Het Openbaar Ministerie is in de tuchtzaak tegen een vorig jaar voor belastingfraude veroordeelde accountant niet-ontvankelijk verklaard. De Accountantskamer acht zich niet bevoegd te oordelen over het handelen van de accountant als privépersoon.
In augustus werd de accountant door de strafrechters in Den Bosch veroordeeld tot een werkstraf en een geldboete voor belastingfraude. De RA is in hoger beroep gegaan. De betreffende belastingaangiften waren voor eigen gebruik. De Accountantskamer gaat er dan ook van uit dat de handelingen van de RA waarover het Openbaar Ministerie klaagde alleen privéhandelingen betreffen. De tuchtrechter ziet zich in deze zaak daarom niet gevoegd te oordelen over deze handelingen omdat de Accountantskamer oordeelt over beroepsmatig werk van een accountant. De tuchtrechter heeft de klacht van het OM daarom niet-ontvankelijk verklaard.
 
Tijdens de zitting kwam de vraag al aan de orde of het aan de Accountantskamer was om te oordelen over deze klacht. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigde eerder een uitspraak van de Accountantskamer. Volgens het College vallen privéhandelingen van een accountant niet meer onder het tuchtrechter. De Accountantskamer meende in die zaak echter dat dit – tot op zekere hoogte – nog wel degelijk het geval is.
 
Zaaknummer: 13/2005
Michiel Satink / JPZ
Gerelateerde artikelen