Tuchtrechter: Donald Duck en familiereis horen niet op de jaarrekening
Door Michiel Satink
Zaaknr. 21/125
Over deze zaak: Vervalste handtekening, maar accountant trok niet aan de bel
Het consultantsbureau declareerde wel vaker dure flessen wijn, zei de accountant in mei op de zitting voor de tuchtrechter. Maar vallen abonnementen voor de Donald Duck en Linda en het onderhoud van de tuin ook onder zakelijke kosten? En onder het kopje 'sponsoring' stonden business class vliegtickets voor een reisje met het gezin van de eigenaar naar New York in de jaarrekening.
Vooral deze kostenpost werd uitgebreid behandeld op de zitting bij de tuchtrechter in mei. Het ging om een factuur van 9.500 euro die de accountant wel degelijk onder zakelijke kosten vond vallen. Volgens het consultantsbureau ging de directeur, met zijn vrouw en kinderen, naar de marathon van New York waaraan ook diverse relaties van het bedrijf meededen. Ook de vrouw werkte voor het bureau. De accountant nam genoegen met deze verklaring. Volgens de tuchtrechter had hij daar geen genoegen mee mogen nemen, vooral wat betreft het boeken van de reis van de kinderen als zakelijke kosten. Nee, een samenstellingsopdracht is geen 'assurance-opdracht' en hij hoeft de door de opdrachtgever verschafte informatie niet te verifiëren. Toch heeft de accountant het onzakelijke karakter van deze kosten niet goed geïdentificeerd en heeft niet voldoende doorgevraagd, aldus de Accountantskamer.
De voorheen mede-eigenaar van het consultantsbureau kwam pas na zijn vertrek dergelijk dubieuze boekingen onder ogen. En toen hij in een fraude-onderzoek werd ondervraagd, pas toen viel hem de handtekeningen op onder de namen van de twee bestuurders in de jaarrekening. Er stonden twee namen, maar eronder stond twee keer dezelfde handtekening van zijn toenmalige compagnon. De accountant was erbij toen die handtekeningen gezet werden. Ja, hij vond dat ook vreemd, maar hij deed er uiteindelijk niets mee. Volgens de accountant is de jaarrekening door de meerderheidsaandeelhouder getekend en is duidelijk dat hier geen valsheid in geschrift is gepleegd. Hij had de eigenaar hierop gewezen en heeft het daarbij gelaten. Hij stond er niet bij stil dat hij er verder nog iets mee moest.
Volgens het Burgerlijk Wetboek moet een jaarrekening ondertekend worden door alle bestuurders en commissarissen. Ontbreekt er iets, dan moet dat gemeld worden. De accountant ging ook niet na of de klager wel akkoord was met de jaarrekening. Hij had mede hierdoor vraagtekens moeten plaatsen bij de ondertekening door slechts één directielid. Door niet aan te dringen om actie, handelde de accountant in strijd met het beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid, oordeelt de tuchtrechter.
De tuchtrechter vindt de maatregel van berisping passend. De accountant stelde zich niet professioneel-kritisch op en gaf op de zitting geen blijk van inzicht in het laakbare van zijn handelen.