Tuchtrecht: RA schiet tekort bij controle post ‘onderhanden werk’

De Accountantskamer heeft een RA de maatregel van waarschuwing opgelegd omdat hij bij de uitvoering van een controleopdracht meer gedetailleerde informatie boven tafel had moeten krijgen over de post ‘onderhanden werk’ die stelselmatig te hoog in de administratie was opgenomen.

De accountant maakte gebruik van informatie (een totaallijst van onderhanden werken) afkomstig van de te controleren entiteit. Volgens de tuchtrechter had hij meer controle-informatie moeten verkrijgen over de nauwkeurigheid en de volledigheid van de verschafte lijst.

De Accountantskamer is dan ook van oordeel dat de RA bij de uitvoering van de controleopdracht tekortgeschoten is. De aard van zijn (controle)werkzaamheden bracht een plicht tot het verrichten van meer verifiërende werkzaamheden mee. Dit nalaten van de accountant moet volgens de Accountantskamer worden aangemerkt als een schending van het fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid en als een schending van het fundamentele beginsel van professioneel gedrag ( in casu, het zich niet houden aan de voor hem relevante wet- en regelgeving) als bedoeld in de VGC. De Accountantskamer acht in deze klachtzaak de maatregel van waarschuwing passend en geboden.

• Procedurenummer 15/854 Wtra AK

Gerelateerde artikelen