Tuchtrecht: Inschrijving ‘recidiverende’ AA wéér doorgehaald

Kwaliteit niet op orde

Zaaknr. 23/2188

Door Jan Smit

Tekortkomingen in dossiers, noodleningen aan een klant, ‘btw-fraude’. Een AA, wiens registratie al eens achttien maanden was doorgehaald, heeft de afgelopen jaren wederom alle fundamentele beginselen aan zijn laars gelapt. Voldoende om zijn inschrijving nog eens vijf jaar te schrappen, vinden de tuchtrechters.

Lees ook:

De klacht tegen deze accountant kwam van de NBA. Deze klacht bestond uit twee delen. Het eerste deel had betrekking op de reguliere toetsing in 2020 en de hertoetsing van het kantoor van de AA in 2022. Daarbij nam de Raad voor Toezicht (RvT) vijf controledossiers onder de loep. Hiervan vertoonden er drie tekortkomingen waardoor zij de toets der kritiek niet konden doorstaan. Veel werkzaamheden waren niet of onvolledig uitgevoerd.

Het tweede deel van de klacht vloeide voort uit een klacht die een klant tegen de AA had ingediend bij de klachtencommissie van de NBA. Dit had onder meer betrekking op noodleningen aan deze klant waarvoor de accountant had bemiddeld. Dit loodgietersbedrijf kampte met financiële problemen. De AA vroeg daarop een aantal andere klanten, allemaal ‘vermogende particulieren’, of zij dit bedrijf geld wilden lenen. Drie van hen reageerden positief. Zij leenden de eigenaren van het loodgietersbedrijf in totaal 300 duizend euro.

Bij de klachtencommissie bleek ook dat de AA voor dit bedrijf zeven jaar lang foute btw-aangiftes had ingediend. Een van de redenen waarvoor het tuchtcollege hem in 2016 al eens achttien maanden had geschorst, maar waarmee hij al die tijd gewoon was doorgegaan.

Verder zou de AA de loodgieter hebben bedreigd met fysiek geweld, omdat hij facturen niet wilde betalen.

De accountant gaf tijdens de zitting in maart dit jaar toe dat de dossiers bij de hertoetsing nog niet allemaal op orde waren. Volgens hem had dit te maken met gezondheidsproblemen, zowel van hemzelf als van zijn assistente. “Vanaf 2018 raakten mijn hoornvliezen beschadigd. Ik zag daardoor steeds minder. Mijn assistente kreeg vanaf 2021 ook klachten. Zij moest geopereerd worden. Daardoor was ze van half 2021 tot eind 2023 vaak afwezig. En eind 22 moest ik vervolgens weer worden behandeld voor een kwaadaardige tumor. Dat heeft allemaal veel impact gehad op het werk,” aldus de AA.

De NBA en de tuchtrechters toonden begrip voor deze gezondheidsproblemen.
Tegelijkertijd rekent het tuchtcollege de AA zwaar aan dat zijn kantoor het stelsel van kwaliteitsbeheersing ondanks de eerdere doorhaling nog steeds niet op orde heeft, leert de uitspraak. Ook destijds, in 2016, was het verwijt dat zijn kantoor niet over een intern stelsel van kwaliteitsbeheersing beschikte dat voldeed aan de daarvoor gestelde normen.

Bij de recente toetsingen is volgens de uitspraak gebleken dat in de dossiers van betrokkene nog altijd ernstige tekortkomingen voorkomen als het gaat om de opdrachtplanning, uitvoering en documentatie.

Ook dat de AA jarenlang valse btw-aangiften voor zijn cliënten heeft ingediend en zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan btw-fraude en heeft verzuimd om melding te maken
van voorgenomen ongebruikelijke transactie is volgens de Accountantskamer onacceptabel en flagrant in strijd met alle gedrags- en beroepsregels. Die transacties hebben betrekking op de leningen van andere klanten van het accountantskantoor aan het loodgietersbedrijf.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen