Tuchtrecht: ‘Gesjoemel kostte hem zijn relatie, zijn baan en zijn huis’
Het ‘head of finance & accounting’ in de Benelux van een Amerikaans heftruckbedrijf wist in 9 jaar tijd ruim 2,8 miljoen euro van zijn werkgever te verduisteren. De 44-jarige man uit Nunspeet kreeg donderdag 3 jaar cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.
De financiële topman Klaas M. begon vanaf 2012, vier jaar nadat hij er begon te werken, aanvankelijk op vrij simpele wijze met het verduisteren van geld van werkgever Crown Intern Transport in Almere. Een extern bedrijf deed de salarisadministratie. Vervolgens wijzigde M. het totaalbedrag van een groep salarisbetalingen, printte de pdf uit en liet deze door de directeur tekenen. Daarna voegde hij in het XML-bestand een extra regel toe. Zo wist hij zichzelf maandelijks 30.000 euro extra salaris te laten betalen. Volgens M. werd het ook in de accountancy welbekende 4-ogenprincipe hier nooit toegepast. ,,Jullie zijn gewoon dom”, zei hij tegen de rechters over zijn toenmalige collega’s. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Ook ging er ruim een miljoen euro in de loop der jaren naar een bankrekening bij Aegon. Het leek hier te gaan om pensioenbetalingen maar M. wist een andere naam in te voeren. Normaal volgt er een signalering als het IBAN-nummer en de ten naam gestelde niet overeenkomen, maar bij dit soort rekeningen gebeurde dat kennelijk niet. Tijdens een reguliere controle van de lopende leasecontracten in januari 2021 stuitte Crown op een contract van een Audi Q7. Deze werd door de man en zijn partner privé gebruikt en hij had dit contract zelf opgesteld. Toestemming hiervoor had hij niet. Crown ontsloeg hem op staande voet. Na maanden onderzoek door een internal audit manager bleek dat de fraude veel erger was. De totale schade werd becijferd op € 2.817.663,89.
Het bedrijf vermoedt dat M. in goud heeft belegd en dat ergens heeft gestald. ,,Nee, alles is op”, zei de verdachte op de zitting twee weken terug. Het ging op aan de verbouwing van zijn huis, luxe reisjes, dure wijnen en vooral aan prijzige prostituees. M. leidde een dubbelleven. ,,U zei dat u gechanteerd werd door vrouwen die wisten dat dit geld niet uit uw eigen zak maar van Crown kwam. En vrouwen die doorhadden dat u uw vrouw bedroog”, zei de rechter op de zitting. M. knikte zacht. Hij maakte 150.000 euro over aan een vrouw en haar broer die ook wilde profiteren om het stil te houden. Nog eens 45.000 euro ging naar een tweede vrouw.
Het gesjoemel kostte hem zijn relatie, zijn baan en zijn huis. De ex-manager heeft aangegeven dat hij alles terug wil betalen, maar de rechters menen dat hij bewust bepaalde informatie achterhoudt waardoor dat wordt bemoeilijkt. Meneer wil meewerken, maar alleen onder zijn eigen voorwaarden, zo vermoeden de rechters. Het gemak waarmee hij het geld verduisterde, baart de rechtbank bovendien zorgen. Hij lijkt de ernst ervan nauwelijks in te zien terwijl hij momenteel opnieuw een financieel verantwoordelijke functie bekleedt. Zijn huidige werkgever weet niets van deze strafzaak. De rechters zijn er niet van overtuigd dat M. voortaan de verleiding kan weerstaan. Daarom wordt een groot deel van de straf voorwaardelijk opgelegd, als stok achter de deur.
Tegen de man was 4 jaar cel geëist.