Tuchtrecht: Geschorste AA opnieuw in de fout

Tekortkomingen in dossiers, noodleningen aan een klant, ‘btw-fraude’, bedreigingen: een al eens eerder geschorste AA zat vrijdag Tekortkomingen in dossiers, noodleningen aan een klant, ‘btw-fraude’, bedreigingen: een al eens eerder geschorste AA zat vrijdag opnieuw in het beklaagdenbankje bij de Accountantskamer.

Zaaknr. 23/2188

 

Door Jan Smit

 

De klacht tegen deze accountant kwam van de NBA. Deze klacht bestond uit twee delen. Het eerste deel had betrekking op de hertoetsing van het kantoor van de AA in 2022. Daarbij nam de Raad voor Toezicht (RvT) vijf controledossiers onder de loep. Hiervan vertoonden er drie tekortkomingen waardoor zij de toets der kritiek niet konden doorstaan. Veel werkzaamheden waren niet of onvolledig uitgevoerd.

 

Dat de AA vervolgens Auxilium had ingeschakeld noemde Rik den Boer, advocaat namens de NBA, ‘positief’. Maar dit was volgens Den Boer te laat. De AA handelde hiermee volgens de NBA in strijd met het beginsel van professionaliteit.

 

Het tweede deel van de klacht vloeide voort uit een klacht die een klant tegen de AA had ingediend bij de klachtencommissie van de NBA. Dit had onder meer betrekking op noodleningen aan deze klant waarvoor de accountant had bemiddeld. Dit loodgietersbedrijf kampte met financiële problemen. De AA vroeg daarop een aantal andere klanten, allemaal ‘vermogende particulieren’, of zij dit bedrijf geld wilden lenen. Drie van hen reageerden positief. Zij leenden de eigenaren van het loodgietersbedrijf in totaal 300 duizend euro.

 

Bij de klachtencommissie bleek ook dat de AA voor dit bedrijf zeven jaar lang foute btw-aangiftes had ingediend. Een van de redenen waarvoor het tuchtcollege hem in 2016 al eens 18 maanden had geschorst, maar waarmee hij al die tijd gewoon was doorgegaan.

 

Verder zou de AA de loodgieter hebben bedreigd met fysiek geweld, omdat hij facturen niet wilde betalen.

 

De accountant gaf toe dat de dossiers bij de hertoetsing nog niet allemaal op orde waren. Volgens hem had dit te maken met gezondheidsproblemen, zowel van hemzelf als van zijn assistente. “Vanaf 2018 raakten mijn hoornvliezen beschadigd. Ik zag daardoor steeds minder. Mijn assistente kreeg vanaf 2021 ook klachten. Zij moest geopereerd worden. Daardoor was ze van half 2021 tot eind 2023 vaak afwezig. En eind 22 moest ik vervolgens weer worden behandeld voor een kwaadaardige tumor. Dat heeft allemaal veel impact gehad op het werk. Maar sinds we Auxilium erbij hebben gehaald gaat het een stuk beter. We zijn ermee bezig, maar we zijn er nog niet.”

 

De NBA heeft begrip voor deze gezondheidsproblemen, aldus Den Boer. “Maar wij moeten ook het algemeen belang bewaken. Daarom vragen wij uw Kamer om een maatregel.”

 

Ook de tuchtrechters hadden begrip. Had de AA er, gezien de situatie, niet beter aan gedaan zijn registratie te beëindigen, hield de voorzitter hem voor. Dat was voor de accountant geen optie, liet deze weten. “Die titel biedt toch een duidelijke meerwaarde,” aldus de AA. “Ook commercieel.”

 

Tegelijkertijd legden de voorzitter en de andere leden de AA het vuur aan de schenen. Die maandelijkse btw-fraude bijvoorbeeld, waarbij hij de klant vroeg hoeveel btw hij wilde afdragen en de aangifte daar vervolgens mee in lijn bracht, dat was in 2016 ook een van de redenen geweest om hem te schorsen. Waarom was hij daar dan toch gewoon mee doorgegaan?, legde de voorzitter hem voor.

 

De AA: “Als iemand ruim 20 jaar klant bij je is, krijg je op een gegeven moment een persoonlijke band. Er dreigde een faillissement. Drie huishoudens – dat van de loodgieter, van diens dochter en echtgenoot en van de zoon – waren financieel van het bedrijf afhankelijk. Dat raakte mij emotioneel. Daarom is het voortgekabbeld.”

 

De voorzitter: “Maar u werkt zo mee aan btw-fraude. Zeven jaar lang! Dat vind ik nogal wat.”

 

En het bemiddelen in noodkredieten, vervolgde de preses: vormde dat geen bedreiging van zijn objectiviteit?

 

De AA: “Ik vind dat een lastig punt.”

 

De voorzitter: “Maar u dacht niet ’s nachts in bed: dit is gewoon niet goed, hier moet ik mee stoppen. Uw vrouw zei nota bene tegen u: stop toch met die klant. U had beter naar haar kunnen luisteren.”

 

De AA: “U hebt gelijk, dat is gewoon niet goed geweest.”

 

Het kantoor van de AA had ook nog 55 duizend euro tegoed van het loodgietersbedrijf vanwege niet-betaalde facturen. Speelde dat nog een rol bij het bemiddelen voor de noodkredieten?, vroeg een van de andere tuchtrechters.

 

Nee, die zaken stonden geheel los van elkaar, aldus de accountant. “Die noodleningen zijn al jaren geleden verstrekt, de niet betaalde facturen zijn van veel recentere datum.”

 

Wel was de weigering van de loodgieter om deze facturen te betalen aanleiding geweest de loodgieter met fysiek geweld te bedreigen, aldus de AA. Daarmee was hij over de scheef gegaan erkende hij volmondig. “Maar ik heb 20 jaar zo’n beetje dag en nacht voor ze klaar gestaan. Als je er dan van wordt beschuldigd: je hebt teveel gedeclareerd, dan kan er wel eens iets knappen. Ik ben ook maar een mens.”

 

De Accountantskamer wil binnen twaalf weken uitspraak doen.

 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin… en u mist nooit de meest recente uitspraken van de tuchtrechter.