Tuchtrecht: Accountants worden gehoord in fraudezaak Megahome 

In de fraudezaak rond de omgevallen vastgoedreus Megahome moeten meerdere accountants als getuige gehoord worden. Het verzoek van advocaten en het Openbaar Ministerie om de zaak te beperken tot alleen het witwassen van fraudegeld is door de rechtbank in Zwolle afgewezen.

Vastgoedbedrijf Megahome liet na het faillissement een schuldenlast achter van meer dan 260 miljoen euro. De voormalig eigenaar van Megahome, een 61-jarige man uit Zenderen, zijn rechterhand en enkele bedrijven staan terecht in deze witwaszaak. Mogelijk is 29 miljoen euro uit het faillissement weggesluisd. Via verdachte stichtingen zouden miljoenen uit het vastgoedbedrijf zijn witgewassen. Stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg bijvoorbeeld had 29 miljoen euro op de bank, bleek na een melding van verdachte geldstromen. Het viel de curator eerder al op dat de vastgoedgigant in 2009 een sponsorcontract tekende met de stichting die vier jaar later pas werd opgericht. Volgens de curator was de stichting een 'geldcarrousel om het familiekapitaal' van een van de verdachten in stand te houden en om 'verhaalsmogelijkheden van schuldeisers te frustreren'. 

Geen deal

Het OM wilde zich beperken tot alleen het witwassen zodat de verdachten niet terechtstaan voor faillissementsfraude. In ruil zouden de verdachten verklaringen afleggen. De verdediging en het OM verzochten in februari de rechtbank om zich uit te spreken over deze aanstaande deal. De rechtbank wil zich echter niet beperken tot alleen het witwassen, maakte de rechtbank in Zwolle dinsdag bekend. De rechters moeten namelijk ook rekening houden met de belangen van de benadeelde partij. Omdat de curatoren in deze faillissementszaak zich als benadeelden gemeld hebben, moet de rechtbank ook naar hun belangen kijken. Vandaar dat ze niet meegaat in dit opzetje van het OM en de advocaten.

Lees ook: 

Verzoek aan Rabobank afgewezen

Wel zijn enkele getuigenverzoeken toegewezen. De advocaten van de verdachten hadden al aangegeven dat als de faillissementsfraude toch onderdeel wordt van de strafzaak, ze tientallen getuigen wil horen. Dat zijn onder meer medewerkers van de Rabobank, van het accountantskantoor De Jong & Laan, van een Twents accountantskantoor en van de vastgoedbedrijven Nebo en Megahome. De Jong & Laan was het accountantskantoor van Megahome. Het door dit accountantskantoor gegeven advies, waarop de hoofdverdachte volgens zijn advocaten mocht vertrouwen, speelt hierin ook een rol. Enkele van deze medewerkers van de twee accountantskantoren moeten inderdaad gehoord worden. Hun verklaringen zijn van belang voor het beantwoorden van de vraag of de verwijten van het OM kloppen, aldus de rechter. Ook een van de curatoren wordt als getuige gehoord. Het verzoek ook medewerkers van de Rabobank te horen, is afgewezen. 

Daarnaast zou een filiaal in Hong Kong fictief zijn opgezet zodat kosten in rekening gebracht konden worden. Een werkneemster die in 2020 in Hong Kong gehoord is, heeft dat bevestigd. Ook zij moet gehoord worden, aldus de rechtbank. Wanneer de strafzaak inhoudelijk behandeld wordt, is nog onbekend. 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.