‘Tuchtrecht accountants vertoont gat’

Het tuchtrecht voor de wettelijke controle vertoont een groot gat. Dat zegt Michiel Werkhoven, de voorzitter van de Accountantskamer, in Het Financieele Dagblad.

Van de 230 klachten die de Accountantskamer vorig jaar heeft behandeld, betrof het overgrote deel mkb-accountants. De accountants die de wettelijke (dus grotere) controles doen, blijven grotendeels buiten schot. Werkhoven noemt dit onrechtvaardig en ook niet goed.

Volgens de voorzitter van Accountantskamer zijn er een paar redenen aan te wijzen. Zo zouden cliënten er vaak geen belang bij hebben om een klacht in te dienen, omzat ze teveel boter op hun hoofd hebben. De NBA zou het te druk hebben met andere zaken en de AFM kiest ervoor om zijn geldmiddelen in te zetten voor informeel toezicht. ‘Het gevolg is dat het tuchtrecht voor de wettelijke controle nu een groot gat vertoont. Terwijl de Accountantskamer juist is opgericht vanwege de boekhoudschandalen bij grote bedrijven,’ aldus Werkhoven.

Volgens Werkhoven zou de politiek moeten zorgen voor een oplossing: ‘Door de AFM een budget te geven voor een X-aantal klachten. Het gaat om budget, geoormerkt geld. Als het budget er is, doet de AFM het wel.’

• ‘Het tuchtrecht voor accountants vertoont nu een gapend gat’
• Accountants beteren hun leven

 

Gerelateerde artikelen