Tuchtrecht: AA berispt om onvoldoende stelsel van kwaliteitsbeheersing

De Accountantskamer heeft op 23 maart 2015 een AA berispt, omdat diens kantoor ook ten tijde van een hertoetsing het stelsel van kwaliteitsbeheersing onvoldoende op orde had. Het kantoor heeft inmiddels externe deskundige hulp ingeschakeld om het stelsel van kwaliteitsbeheersing geheel op orde te krijgen. Daarom wordt volstaan met een berisping en de aanbeveling aan de NBA om de accountantspraktijk over een jaar opnieuw te toetsen.

De klacht van de NBA was gebaseerd op het gegeven dat bij een hertoetsing op 12 december 2011 is geconstateerd dat de AA de voor hem geldende gedrags- en beroepsregels heeft overtreden omdat de accountantspraktijk van betrokkene, waarin aan assurance verwante opdrachten worden uitgevoerd, niet beschikte over een intern stelsel van kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld. Deze tekortkomingen in het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing deden zich voor in de vorm van tekortkomingen op het gebied van de continuering van opdrachten en de uitvoering en documentatie van werkzaamheden.

Inmiddels is uit de op verzoek van de Accountantskamer gehouden aanvullende hertoetsing gebleken dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing van de praktijk van betrokkene weliswaar nog niet geheel op orde is, maar dat daarin wel een sterke verbetering waarneembaar is. Voorts heeft de AA bij het op orde brengen van dat stelsel de hulp ingeroepen van een extern deskundige. Daarvan verwacht de Accountantskamer dat deze de praktijk van de AA binnen een aanvaardbare termijn op het vereiste niveau zal helpen brengen. Door middel van een toets over ongeveer een jaar zou kunnen worden vastgesteld of die verwachting gerechtvaardigd is. De Accountantskamer geeft de NBA dan ook in overweging om later een dergelijke toets te doen uitvoeren. Ten slotte wordt meegewogen dat aan de AA niet eerder een tuchtrechtelijke maatregel is opgelegd. De Accountantskamer acht het in deze klachtzaak passend en geboden om af te zien van een (tijdelijke) doorhaling van betrokkene in het accountantsregister en te volstaan met oplegging van de maatregel van berisping.

Gerelateerde artikelen