Tuchtklacht en tegen-claim: ‘Ik krijg ook nog geld van hem’

Een klager die nog geld wil van een accountant maar niet komt opdagen bij de tuchtzaak. En een beklaagde die zich in de tussentijd uit het register liet doorhalen. Aan de Accountantskamer om te kijken wat ze met deze tuchtzaak aan moeten.

Zaaknr. 18/350

“Ik ben met tegenzin met betalen begonnen. Ik herhaal: met tegenzin'', zei de beklaagde accountant maandag tegen de tuchtrechter. 

Tegen de beklaagde werd een klacht ingediend omdat hij na een rechtszaak nog altijd niet begon met het betalen van een vordering op hem van 6.000 euro. Waar die betalingsverplichting precies vandaan komt, werd op de zitting niet duidelijk. Wel dat de vordering, ook na een verloren zaak bij het gerechtshof, nog altijd betwist wordt door de accountant. Waarom hij niet betaalde? “Ik krijg nog 11.900 euro van hem. Zo zit dat'', reageerde de beklaagde. 

De transportondernemer die na een gewonnen rechtszaak nog geld van de accountant krijgt, is een oud-klant van het kantoor. In de rechtszaak bracht de accountant zijn 'tegen-claim' niet naar voren. Dat deed hij pas bij het gerechtshof. Waarom hij daar niet eerder mee kwam, werd uit zijn antwoord niet duidelijk. Het was zijn advocaat die hem erop wees dat hij nou eens echt op de deurwaarder moest reageren. Dus besloot hij sinds vorige week akkoord te gaan met een betalingsregeling van 750 euro per keer. De eerste betaling heeft hij inmiddels overgemaakt. Een groter bedrag per keer wil hij niet betalen. “Want ik krijg nog geld van hem.''

Mocht de Accountantskamer de klacht gegrond oordelen, dan heeft een eventuele maatregel in dit geval niet heel veel effect. De beklaagde heeft zich namelijk eind mei uit het register laten doorhalen. Met de tuchtzaak heeft dat niets van doen. “Ik vond dat het tijd werd om te stoppen.'' De accountant kreeg twee keer eerder een waarschuwing opgelegd. “Dat was omdat ik niet aan mijn educatieverplichtingen had voldaan'', aldus de beklaagde.

Over circa vijftien weken volgt het vonnis. 

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Lees hier meer over tuchtrechtzaken- en uitspraken

Gerelateerde artikelen