Trustkantoor ontkent meewerken aan belastingontduiking topvoetballer

Het Amsterdamse trustkantoor BK Group ontkent te hebben meegewerkt aan belastingontduiking door de Argentijnse topvoetballer Ángel di María. Dat liet Peter Paul de Vries, topman van investeerder Value8 en meerderheidsaandeelhouder van BK, woensdagavond weten aan het ANP.

Onderzoek van NRC wees uit dat Di María de afgelopen jaren zeker 5,1 miljoen euro via Nederland naar Panama heeft doorgesluisd om zo belasting te ontwijken. Dat zou de sterspeler van de Franse topclub Paris Saint-Germain gedaan hebben via een bedrijf dat geregistreerd staat op het huisadres van de directeur van BK Group.

De Vries had naar aanleiding van het bericht in NRC direct met BK gebeld. “Ik ben aandeelhouder, maar bestuur de tent niet'', zo legde De Vries uit. Het management van BK heeft hem echter verzekerd dat het bedrijf in deze kwestie geen enkele wet- en regelgeving heeft overtreden. Wel klopt het dat BK, waarin Value8 sinds 2013 een belang heeft van 67,5 procent, een vennootschap beheert waarbij Di Maria is betrokken.

Min of meer gelijktijdig met het bericht over de voetballer kwam ook aan het licht dat het Openbaar Ministerie al sinds 2014 onderzoek doet naar verdachte transacties bij BK. Volgens een artikel van Het Financieele Dagblad richt justitie zich op drie bedrijven die worden beheerd door het trustkantoor en die in verband worden gebracht met twee Oekraïners die op een Europese sanctielijst staan. Over deze tweede kwestie benadrukt De Vries dat BK de ongebruikelijke transacties destijds zelf aan de toezichthouder heeft gemeld.

De Value8-baas vindt het echter vreemd dat er over een kleine financiële dienstverlener als BK op één avond twee verschillende berichten naar buiten zijn gekomen. Hij vermoedt daarom dat de informatie op basis waarvan deze artikelen zijn geschreven op onrechtmatige wijze is verkregen en vervolgens aan de genoemde media is verstrekt. Dit wil De Vries nog nader uitzoeken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen