‘Trickle down effect’ van IFRS op mkb-accounting onderzocht

De European Federation of Accountants and Auditors for SMES (EFAA) heeft het rapport ‘The Trickle Down Effect – IFRS and accounting by SMEs’ gepubliceerd.

In dit onderzoek wordt gekeken of de verslaggevingsstandaarden zoals die gelden voor beursgenoteerde bedrijven in Europa, de International Financial Reporting Standards (IFRS), invloed hebben op de ontwikkeling van de boekhoudkundige handelingen in het midden- en kleinbedrijf. Het ‘trickle down effect’ noemt EFAA dat, of vrij vertaald het doorsijpeleffect.

In het onderzoek werden vijf landen onder de loep genomen, te weten Nederland, Duitsland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers concluderen dat het trickle down effect in al die vijf landen significant is.

De onderzoekers werken met drie kleuren: rood, groen en wit. Rood staat voor “The accounting treatment for SMEs of the topic is different from IFRS”, groen is “The accounting treatment for SMEs is the same as IFRS and was derived by trickle down” en wit betekent “The accounting treatment for SMEs is the same as IFRS but was not derived by ‘trickle down’ because it was established practice before specific convergence with IFRS”.

In alle gevallen was de convergentie (wit+groen) van mkb-accounting met IFRS ten minste 57%. Het hoogste percentage is te zien in de UK (72% en het laagste in Nederland en Duitsland (57%). Die convergentie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ‘trickle down’, variërend van 33% in Nederland tot 59% in Portugal. In zijn algemeenheid geldt: hoe groter de mkb-onderneming, des te groter het trickle down effect.

[avg-advertorial slug=”is-jouw-ifrs-kennis-up-to-date”]

Gerelateerde artikelen