Transparantie Index Nederlandse bedrijven gelanceerd
Met het TRAC rapport – Transparency in Corporate Reporting – heeft TI-NL geanalyseerd welke praktijken en tekortkomingen in Nederland bestaan ten aanzien van het publiek rapporteren van aan corruptie gerelateerde informatie door het bedrijfsleven. Want hoewel Nederland altijd hoog scoort op de Corruption Perception Index van Transparency International, geldt dit niet noodzakelijk voor de landen waar ons bedrijfsleven actief is. Nederlandse bedrijven zijn goed voor 3,1 % van ‘s werelds export. Hierdoor hebben Nederlandse bedrijven te maken met landen van de top tot de hekkensluiters van de CPI.
De OESO heeft geconcludeerd dat omkoping in internationale zakelijke transacties een “widespread phenomenon” is. Dit is schadelijk, niet alleen vanwege morele of politieke onwenselijkheid, maar ook omdat het good governance, economische ontwikkeling en een gelijk speelveld verstoort. Corruptie is bovendien schadelijk voor de maatschappij waarin het plaatsvindt en voor het vertrouwen in publieke instituties en bedrijven. Een Eurobarometer uit 2014 op het gebied van corruptie van de Europese Commissie toont aan dat 81% van de Europeanen geloofde dat er te nauwe links zijn tussen bedrijfsleven en politiek en 67% was het eens met de stelling dat corruptie onderdeel uitmaakt van de bedrijfscultuur in hun land.
Het meten van transparantie van bedrijfsrapportages over aan corruptie gerelateerde issues kan gezien worden als een graadmeter hoe bedrijven omgaan met corruptie. Door de indexering van de analyse hoopt TI bedrijven te stimuleren verdere maatregelen te nemen om corruptie in hun operaties uit te bannen, onder het toeziend oog van de maatschappij en stakeholders. Door transparant te rapporteren leggen bedrijven verantwoording af over hun bijdrage aan de strijd tegen corruptie.
Anti-corruptieprogramma’s
Als het gaat om anti-corruptieprogramma’s, dan scoren grote bedrijven gemiddeld 8,0 en het mkb 4,0. Alle bedrijven hebben klokkenluidersbeschermingsregelingen. De meeste bedrijven laten hun bereidheid zien zich aan relevante wetgeving te houden, inclusief anti-corruptie wetgeving. Grote bedrijven ontplooien meer (geformaliseerde) anti-corruptie initiatieven dan het mkb. Iets minder dan de helft van de bedrijven verbiedt faciliterende betalingen expliciet. Training en monitoren van anti-corruptie programma’s schiet nog tekort. Akzo Nobel, KPN en Unilever scoren 100% in deze dimensie.
Transparantie organisatie
De gemiddelde score van grote bedrijven op het gebied van transparantie is 6,1; het mkb scoort 6,5. Veel bedrijven rapporteren alleen over volledig geconsolideerde holdings, waardoor de standaard van TI – waarbij over alle dochterbedrijven, inclusief niet volledig geconsolideerde holdings (bijvoorbeeld joint ventures), gerapporteerd moet worden – niet gehaald wordt. Eurocommercial properties, RELX en Boskalis scoren 100% in deze dimensie.
Country-by-Country rapportage
Gemiddelde score grote bedrijven is 1,2 en mkb 2,4. De meeste bedrijven rapporteren alleen financiële informatie over een selectie van landen of regio’s. Meer dan twee derde van de bedrijven scoort 10% of lager – 10 bedrijven scoren 0%. Gegevens over kapitaaluitgaven en gemeenschapsbijdragen worden het minst gerapporteerd met betrekking tot individuele landen, terwijl over omzet, onbelast inkomen en inkomstenbelasting het meest gerapporteerd worden. Geen enkel bedrijf scoort 100%. Wereldhave en Flowtraders scoren het beste met 60%, gevolgd door ING, KPN en NN Group met respectievelijk 57, 55 en 51%.