Totale ingekeerde vermogen vanaf 1 januari 2011 ongeveer 5,5 miljard euro

Belastingplichtigen hebben sinds 1 januari 2011 in totaal ongeveer 5,5 miljard euro aan ingekeerd vermogen bij de Belastingdienst gemeld. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de woensdag gepubliceerde 16e Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. De totale opbrengst van de verruimde inkeerregeling voor de Belastingdienst tot 1 juli 2015 was ongeveer € 600 miljoen.

Van 2 september 2013 tot 1 juli 2014 was de inkeerregeling verruimd. Belastingplichtigen die in die periode inkeerden hoefden geen boete te betalen. Van 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 gold een boete van 30% en na 1 juli 2015 werd een boete van 60% van toepassing. Tijdens het verruimde regime hebben zich 12.605 inkeerders bij de Belastingdienst gemeld en vanaf 1 juli 2014 tot medio augustus 2015 nog eens 1.900.

Het totale ingekeerde vermogen bedraagt vanaf 1 januari 2011 ongeveer 5,5 miljard en dat bedrag kan nog groeien als resultaat van nog lopende onderzoeken. Het gemiddelde ingekeerde vermogen per inkeerder in deze periode was ongeveer € 412.965.

Het overgrote deel van de inkeerders is ouder dan 60 jaar (70%) en de meesten keren in met vermogen uit Zwitserland, Luxemburg en België.

De verdeling van het aantal inkeerders over de segmenten Grote Ondernemingen, MKB en particulieren is als volgt: 2%, 38% en 60%.

De totale opbrengst van de verruimde inkeerregeling voor de Belastingdienst tot 1 juli 2015 was ongeveer € 600 miljoen. Dit bedrag zal nog toenemen als alle inkeerverzoeken zijn afgehandeld. De gemiddelde opbrengst per persoon in deze periode ligt op € 55.000.

Andere projecten

De Belastingdienst voert nog andere projecten uit om zwart vermogen in het buitenland te detecteren. Het gaat hierbij o.a. om de projecten KB Lux (totale opbrengst tot 1 juli 2015: € 239 miljoen), Zwitserse vestiging HSBC Bank (zgn. Lagarde lijst, met een totale opbrengst van ongeveer € 2,2 miljoen), Belgische rente ( totale opbrengst van ruim € 4 miljoen), rekeningen van niet-ingezetenen (NIG, met een belastingopbrengst tot nu toe van € 31 miljoen) en het project Afgezonderd Particulier Vermogen (APV, met een belastingopbrengst in de eerste helft van 2015 van € 65 miljoen).

Verder is een aantal pilots gestart, zoals de behandeling van de zogenoemde ‘stille inkeerders’. Dit zijn belastingplichtigen die verzwegen buitenlands vermogen ineens – zonder enige ruchtbaarheid – in box 3 aangeven zonder zich rekenschap te geven over het verleden. Daarnaast is de pilot ‘Debit – Credit Cards’ op basis van eerdere analyses onlangs uitgebreid. Hierbij gaat het om belastingplichtigen met tegoeden in het buitenland, die gebruik maken van in het buitenland uitgegeven debit- en creditcards. 

Halfjaarsrapportage: verdieping Belastingdienst/Douane

In de 16e Halfjaarsrapportage die Wiebes vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd wordt de Belastingdienst/Douane dit keer meer uitgediept, mede omdat de Douane een organisatie is die beïnvloed wordt door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het instellen van sanctiemaatregelen tegen landen. Verder is er in de Halfjaarsrapportage aandacht voor:
• aangiftecampagne;
• Algemeen Nut beogende instellingen (ANBI’S);
• internationale invordering toeslagen;
• invordering algemeen;
• investeringsagenda;
• buitenlandse vermogens;
• intensivering Toezicht en invordering. 

• 16e Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst

Gerelateerde artikelen