Toshiba door boekhandschandaal geschrapt van ‘voorbeeldindex’

Door het boekhoudschandaal van 1,2 miljard is het Japanse technologiebedrijf Toshiba verwijderd van de JPX-Nikkei Index 400. Op deze door de overheid gesteunde index is alleen plaats voor voorbeeldige ondernemingen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de financiële prestaties, maar ook of een firma een deugdelijke corporate governance heeft.

En bij dat laatste ontbrak het duidelijk bij Toshiba, zo valt op te maken uit de ‘reshuffle’ van de index die vrijdag plaatsvond. Behalve Toshiba en Tesco verloren nog 41 andere ondernemingen hun notering aan de JPX-Nikkei Index 400, waaronder Tokyo Electric Power Company (Tepco), de operator van de kerncentrale in Fukushima. 43 andere bedrijven zijn nieuw op de lijst.

De vorig jaar gelanceerde JPX-Nikkei Index 400 is een poging van premier Shinzo Abe om aandeelhouders meer druk te kunnen laten uitoefenen op ondernemingen. Veel grote aandeelhouders in Japan, waaronder pensioenfondsen, gebruiken de index als benchmark. Een notering aan de index wordt in het eergevoelige Aziatische land gezien als iets om op trots op te zijn. Word je uit de index verwijderd, dan is dat een schande.

Gerelateerde artikelen