Top 10 grootste risico’s 2018

Ze richten zich op het hart van de connected economie en kunnen, zodra ze toeslaan, het succes of zelfs het bestaan van bedrijven van elke omvang en sector in gevaar brengen. Business interruption en cyber-incidenten zijn dit jaar de wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018.

Grote verliezen door natuurrampen zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt. Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten. 

Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers. Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen. Bedrijven zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen dan een jaar geleden.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit de 7e Allianz Risk Barometer die jaarlijks wordt uitgebracht door Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

De 10 grootste risico voor Nederlandse bedrijven zijn:

1. Business Interruption (incl. supply chain onderbreking)
2. Cyber-incidenten (bv. cyber-crime, IT-falen, data-lek)
3. Marktontwikkelingen (bv. volatiliteit, verhoogde concurrentie, nieuwkomers, fusies & overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie)
4. Natuurrampen (storm, overstroming, aardbeving)
5. Aanpassing in voorschriften en wetgeving (bv. aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van Eurozone)
6. Schade aan reputatie of merkwaarde
7. Kwaliteitstekorten, seriële defecten, product recalls [nieuw]
8. Klimaatverandering / Toenemende volatiliteit van het weer [nieuw]
9. Nieuwe technologieën (bv. impact van toenemende interconnectiviteit, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, drones) [nieuw]
10. Politieke risico’s en geweld (bv. oorlog, terrorisme, rellen)

[avg-advertorial slug=”verstevig-groei-waarborg-continuiteit-en-voorkom-verrassingen”]