Top 10 artikelen maart 2020

Corona domineert de headlines. Maar er was ook nog een kabinetsreactie op het rapport van de CTA dat de aandacht trok.

De Top 10 best gelezen artikelen op AccountantWeek. Maart, 2020. 

10. Accountant klein kantoor hekelt regeldruk
Bij kantoortoetsen in 2011, 2014, 2016 en 2018 was de boel niet op orde. Daarom daagde de NBA een Amsterdamse accountant voor de tuchtrechter. De beklaagde erkende enkele fouten, maar vroeg zich af of de NBA met haar regels wel rekening houdt met kleinere kantoren.

9. Doorhaling van tien jaar voor RA wegens valse aangiften
De Accountantskamer heeft de inschrijving van een RA die zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer het indienen van valse belastingaangiften voor tien jaar doorgehaald. De RA werd zowel straf- als tuchtrechtelijk door het OM vervolgd.

8. Toezicht accountancy verschuift van NBA en SRA naar AFM
De AFM reageert op het ingrijpen van het kabinet om de kwaliteit van accountantscontroles duurzaam te verbeteren.

7. In 4 stappen samenwerken in Microsoft Teams
Het Corona-virus dwingt accountants tot thuiswerken. Via Teams kun je in no time bijeenkomsten en vergaderingen opzetten.

6. Crisisteam kabinet buigt zich over mogelijke verdere maatregelen
De ministeriële crisiscommissie van het kabinet komt vanavond opnieuw bijeen om te overleggen over coronamaatregelen. Na een weekend waarin veel Nederlanders toch in groepen van het mooie weer leken te genieten, komen strengere maatregelen steeds dichterbij.

5. 6 redenen waarom steeds meer accountantskantoren afhaken op klantportal
Waar online klantportalen bij accountantskantoren voorheen nog werden verwelkomd, lijkt door huidige marktontwikkelingen het tij gekeerd. Steeds vaker wordt een alternatief gezocht.

4. 3 mogelijke gevolgen coronavirus op werk accountants
Gezien de jongste ontwikkelingen rond het coronavirus heeft de NBA een update gepubliceerd van NBA Alert 42, ‘Impact Coronavirus op accountantswerkzaamheden’.

3. Onbeschrijfelijk of onbegrijpelijk?
Albert Bosch schrijft over het – voor buitenstaanders lastige – taalgebruik van de accountancy.

2. Berisping RA en AA wegens toedekken 'verslaggevingsfraude'
De Accountantskamer heeft op maandag 23 maart twee accountants berispt. De berispte accountants gingen akkoord met een ingrijpende wijziging in de boekhouding van een incasso-organisatie.

1. Corona Q&A: Tozo ook geschikt voor DGA’s?
Experts helpen ondernemers door de coronacrisis. De vraag: Is de Tozo ook van toepassing op directeur-grootaandeelhouders?