Top 10 artikelen juni 2020

Juni was een maand met veel compliance-nieuws. Er was natuurlijk het mega boekhoudschandaal bij Wirecard, maar daarnaast speelden er ook zaken bij Vestia en het 'transportbedrijf van de onderwereld'. Dit is de top 10 best gelezen artikelen van juni 2020.

10. Miljardengat in overgang pensioensstelsel nog niet opgelost
Met nog twee weken te gaan, hebben de pensioenonderhandelaars nog geen oplossing voor het miljardengat dat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel slaat in de pensioenen van een miljoen werkenden.

9. Fraude met TOGS en TOZO: Van een mug een olifant maken
In dit blog worden twee van steunmaatregelen besproken: De TOGS (nu: TVL) en de TOZO. Daarbij ligt – in het kader van de handhaving – de nadruk op de eerste berichten van een keiharde aanpak door opsporingsinstanties als er signalen zijn dat hiermee wordt gefraudeerd.

8. Accountant hield ogen dicht voor frauderisico SHV
Het was niet dat de accountant zijn ogen sloot voor miljoenen aan contante betalingen bij SHV-dochter Econosto Mideast, maar de tuchtrechter oordeelde vooral dat hij zijn ogen niet opende.

7. 10 boekhoudsoftware trends voor accountants
De accountant speelt een belangrijke rol wanneer een klant moet kiezen tussen allerlei boekhoudpakketten. Voorzover de ondernemer zijn keuze niet helemaal overlaat aan de accountant, dan vraagt hij hem toch zeker om advies. 

6. Wanorde administratie leidt tot faillissement en tot tuchtzaak
Uitzendbureau TUW ging in oktober 2019 failliet. Mede aanleiding hiervoor waren boetes omdat het uitzendbureau haar werknemers bedragen uitkeerde onder het wettelijk minimum loon. Dat was geen kwade wil, aldus de directeur van het uitzendbureau, dit lag aan de accountant. 

5. Berisping accountant Baker Tilly blijft staan
De berisping van de voormalig voorzitter van de raad van bestuur van accountantskantoor Baker Tilly Berk – inmiddels Baker Tilly – blijft staan. Een hoger beroep in de zaak waarin hij kort ook verdachte in een strafzaak was, is ongegrond verklaard.

4. Accountant streed tevergeefs voor miljoenen van obligatiehouders
Hoe kritisch de accountant die de jaarrekening van beleggingsfonds Weststaete zich ook opstelde, hij had alle alarmseinen op rood moeten zetten. Want een noodlijdend obligatiefonds redden met een nieuw fonds, lijkt verdacht veel op een piramidespel.

3. Weer miljoenenfraude bij woningbouwcorporatie Vestia
Woningbouwcorporatie Vestia, bekend vanwege het derivatenschandaal, een corrupte kasbeheerder en de voormalige Vestia-topman Erik Staal die hulpgelden voor Zuid-Afrika in z’n eigen zak stak, is opnieuw slachtoffer geworden van een miljoenenfraude.

2. 'Notoire klager' richt pijlen dit keer op RA Baker Tilly
Moet een controlerend accountant zich louter op de cijfers richten? Of moet hij ook acteren wanneer hij binnen de onderneming andere onregelmatigheden ontdekt? Dit was afgelopen maandag een van de hamvragen tijdens de zitting van de Accountantskamer.

1. Eigenaar 'transportbedrijf van de onderwereld' afgestraft
Een transportonderneming die binnen drie jaar van niets naar een jaaromzet van 750.000 euro ging, kreeg tonnen aan contant geld binnen. Was dit bedrijf uit Zeewolde de vervoerder van de Nederlandse drugswereld?