Top 10 artikelen juli 2020

De NOW-regeling 2.0., wirecard en tuchtuitspraken. Dit is de top 10 best gelezen artikelen van juli 2020.

10. ‘EY wilde vlak voor ineenstorting Wirecard nog goedkeurende verklaring afgeven’
EY bereidde begin juni een goedkeurende verklaring voor bij de cijfers over 2019 van Wirecard, vlak voordat het bedrijf ineenstortte toen bleek dat er 1,9 miljard euro in de boeken stond die waarschijnlijk nooit hebben bestaan. 

9. Big4-accountantsorganisaties op goede weg volgens AFM
De vier grootste accountantsorganisaties (Big4) boeken resultaten in het realiseren van een kwaliteitsgerichte cultuur en het sturen op continue kwaliteitsverbetering. De inzet van kwaliteitswaarborgen om bijvoorbeeld vroegtijdig problemen op te sporen in de wettelijke controles die zij verrichten, kan wel worden versterkt. 

8. FIOD legt beslag op manege en vakantiehuis in Zuid-Holland
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag beslag gelegd op een manege in de omgeving van Rotterdam, een vakantiehuis en een contant geldbedrag van 60.000 euro.

7. Waarschuwing voor AA wegens schenden geheimhoudingsplicht mediation
Een AA die de tijdens de behandeling van zijn klacht de geheimhoudingsplicht in een mediationtraject heeft geschonden krijgt van de Accountantskamer een waarschuwing. Door zich niet te houden aan deze afspraak heeft hij niet professioneel gehandeld, oordelen de tuchtrechters in een dinsdag gepubliceerde uitspraak.

6. Forse groei Visser & Visser
De omzet van accountants- en adviesbureau Visser & Visser is in 2019 met 13,9 procent gestegen naar 30,7 miljoen euro. Vooral de omzet van audit & assurance groeide hard. 

5. 'Accountant betaalde zichzelf met bankpas klant'
Een accountant die met de bankpas van een klant van zijn kantoor eigen rekeningen voldeed? Dit stevige verwijt werd een accountant uit Harderwijk gemaakt in een zitting bij de tuchtrechter.

4. Maand schorsing voor RA ‘piramidespel’ Weststaete
De RA die de jaarrekeningen van Weststaete en een aantal daaraan gelieerde, vastgoedfondsen controleerde is daarbij onvoldoende kritisch, deskundig en zorgvuldig geweest. Zijn inschrijving in de registers wordt daarom voor een maand doorgehaald.

3. SBI-code Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) roept vele vragen op
Diverse Tweede-Kamerfracties hebben scherpe schriftelijke vragen ingediend over de nieuwe steunmaatregel Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee deelt de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken de zorgen die MKB-Nederland en VNO-NCW hebben over de regeling. Dat meldt ondernemersvereniging MKB Nederland. 

2. NBA vraagt maatregel tegen RA voormalig vastgoedimperium gebroeders Geerts
De NBA wil dat de Accountantskamer een maatregel oplegt aan een voormalig directeur uit het vastgoedimperium van de gebroeders Geerts. Deze RA, inmiddels eigenaar van een accountantskantoor, is door de rechtbank en de Hoge Raad veroordeeld tot een boete en een taakstraf omdat hij leiding zou hebben gegeven aan een onjuiste aangifte vennootschapsbelasting.

1. De NOW-subsidie terugbetalen of mogelijke strafrechtelijke vervolging?
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is een tweede ronde ingegaan. Wanneer heeft een werkgever recht op subsidie? En wanneer is sprake van misbruik?