Top 10 artikelen april 2020

Het tuchtrecht is weer begonnen, maar ook artikelen over het managen van de impact van de coronacrisis op de financiën van de onderneming, scoorden goed in april.

10. Accountant berispt voor waslijst tekortkomingen
De schijn van belangenverstrengeling werd onvoldoende vermeden, hij deed te weinig onderzoek naar aanwijzingen voor fraude en nam een onjuiste verklaring op in het accountantsverslag. Om al deze tekortkomingen heeft de Accountantskamer een accountant berispt.

9. Lessen uit het tuchtrecht: waarschuwing voor fout medewerkster
In ‘Lessen uit het tuchtrecht’ leggen we periodiek een markante uitspraak voor aan een (ervarings)deskundige. Waarom is dit vonnis bijzonder? En, wat kunnen accountants ervan opsteken? Dit keer een waarschuwing voor een RA van wie een medewerksters een bijna ‘catastrofale fout’ – dixit: klager – maakte. Expert Alex Boxum licht toe.

8. 6 nieuwe belastingmaatregelen vanwege coronacrisis
De maatregelen zijn erop gericht ondernemers meer financiële ruimte te geven, bovenop de belastingmaatregelen die al zijn genomen. Zo kunnen ondernemers die te maken krijgen met een omzetdaling straks tijdelijk van een lager loon uitgaan.

7. Nyenrode: Ziekenhuizen wacht miljoenen verslindende accountantscontrole
Uit de prijswinnende thesis ‘Controle-obesitas bij de totstandkoming van de jaarrekening’ van MBA-studente Dauphine Noordanus blijkt het volgende: De accountantskosten van Nederlandse ziekenhuizen zijn in tien jaar tijd met 76,9 procent gestegen. 

6. Mark Vaessen (hoofd vaktechniek KPMG): 'Extra druk door coronacrisis'
De kantoren van advies- en accountantsorganisatie KPMG zijn sinds 15 maart gesloten. Maar ondertussen gaat het werk gewoon door… Het is zelfs extra druk, zegt Mark Vaessen, hoofd vaktechniek. "Thuiswerken is bijzonder intensief. Bovendien is er voor de controlerende accountants nieuw werk bij gekomen."

5. Kan de DGA gebruik maken van NOW?
In de rubriek Corona Q&A geven experts geven advies over de financiële impact van het coronavirus op ondernemingen en de DGA. De vraag: Kan ik als directeur-grootaandeelhouder (DGA) zelf ook gebruik maken van de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)?

4. Frauderende accountant doorgehaald in coronazitting
Zonder een fysieke zitting bij de tuchtrechter is vrijdag een accountant voor 10 jaar uit het register geschrapt…. Zowel de klager als de beklaagde zagen vanwege de coronamaatregelen in rechtbanken af van een fysieke zitting.

3. Hoe PWC-accountants het ‘nieuwe normaal’ ervaren
De accountants en adviseurs van PWC zijn volop aan het werk tijdens de coronacrisis. Wel is er veel veranderd. Ook inhoudelijk. AccountantWeek ging hierover het gesprek aan met Danny Janssen en Arjan Brouwer van PWC. “Samenwerking is belangrijker dan ooit. Het werk wordt er ook beter van.”

2. Verlaging gebruikelijk loon vanwege coronacrisis toegestaan
Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Dit meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners. 

1. Corona Q&A: Kan ik tijdelijk geen huur betalen voor mijn bedrijfspand?
De gebeurtenissen in verband met het Coronavirus (COVID-19) houden huurders en verhuurders bezig. Huurders staat het water tot aan de lippen en zij willen zo snel mogelijk verlichting van hun maandlasten. Verhuurders hebben ook hun financiële verplichtingen en kunnen vaak niet zomaar akkoord gaan met uitstel van betaling.