Top 10 artikelen augustus 2020

Tuchtrecht, compliance, NOW en ICT: Dit vonden accountants interessant in augustus 2020.

10. Derde steunpakket: 11 miljard en negen maanden
Het kabinet geeft 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen. Hoe de economie zich de komende tijd ontwikkelt, blijft volgens het kabinet onzeker.

9. Accountants tegen boetes gebrekkige controles
Accountants zijn tegen een voorgestelde wetswijziging van toezichthouder AFM. De wijziging zou het gemakkelijker maken om accountantskantoren te beboeten voor de kwaliteit van individuele wettelijke controles. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft een brief verstuurd aan minister Wopke Hoekstra (Financiën) over de wetswijziging.

8. Visma neemt ook Yuki over
Visma, Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen, neemt het all-in-one boekhoudplatform Yuki over. Dit is Visma’s derde strategische overname in korte tijd in de markt voor accountancysoftware. 

7. Zo brengt Yuki de accountant aan tafel bij ondernemers
Digitalisering is in de accountancy aan de orde van de dag. Toch zal technologie niet in de plaats komen van het persoonlijke contact dat je als accountant met ondernemers hebt. Je krijgt zelfs meer tijd om met hen om de tafel te zitten en proactief met ze mee te denken. Dat is de overtuiging van Rogier van den Heuvel van Yuki, topexposant tijdens Accountancy Expo op 27 oktober 2020.

6. Klacht verkoper kaasfabriek tegen PwC is ‘oude wijn in nieuwe zakken’
De tweede klacht van de verkoper van een kaasfabriek tegen een RA van PwC is een herhaling van zetten en daarom volgens het ne bis in idem-principe – iemand mag nooit twee keer voor hetzelfde feit worden aangeklaagd – grotendeels niet ontvankelijk.

5. Schorsing voor accountant die zichzelf betaalde met bankpas klant
De Accountantskamer heeft voor een maand de inschrijving doorgehaald van een AA die zowel aandeelhouder als adviseur was van een bedrijf en met de bankpas van diezelfde onderneming zijn rekeningen betaalde. Facturen met urenspecificaties, die zo oordeelde de rechtbank eerder, achteraf ook nog eens bleken vervalst.

4. Eigenaren Italiaans restaurant betichten AA van dubbel factureren
De eigenaren van een inmiddels failliet Italiaans restaurant betichten hun voormalige accountant van dubbel declareren. Ook zou de AA bij een incassoprocedure zijn voordeel hebben gedaan met informatie over de (recente) hoogte van het banksaldo van het restaurant, terwijl de relatie toen al twee jaar was beëindigd.

3. 'Faillissements-tijdbom tikt door ondanks herstel economie'
Na de historische val van de economie in de afgelopen maanden volgt komend kwartaal een record-herstel. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes kan de eurozone komend kwartaal rekenen op een rebound van +12,8%. Maar dat herstel is relatief: “Veel bedrijven liggen aan het infuus”. 

2. FIOD pakt Brabantse ondernemer op voor belastingfraude
De FIOD heeft een 38-jarige man uit de Brabantse gemeente Halderberge aangehouden op verdenking van belastingfraude. De man, een ondernemer, zou ten onrechte omzetbelasting hebben teruggevraagd voor een bedrag van 1 miljoen euro.

1. Waarschuwing voor RA Baker Tilly
De Accountantskamer heeft een RA van Baker Tilly een waarschuwing opgelegd. De RA krijgt de waarschuwing omdat deze in de controlledossiers van twee opeenvolgende jaarrekeningen van een softwarebedrijf onvoldoende aandacht heeft besteed aan de (financiële) relatie met het administratiekantoor van deze onderneming.