Toezichthouder Autoriteit woningcorporaties van start

De onafhankelijke Autoriteit woningcorporaties is vandaag gestart. Deze autoriteit houdt integraal en risicogericht toezicht op de financiële continuïteit, de rechtmatigheid, governance en integriteit van de ruim 370 woningcorporaties in Nederland. De Autoriteit woningcorporaties is ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De oprichting van een Autoriteit woningcorporaties is het gevolg van de inwerkingtreding van de herziene Woningwet per 1 juli. Het volkshuisvestelijk toezicht, dat vanaf 2014 door de ILT werd uitgevoerd, wordt samengevoegd met het financiële toezicht waar het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) verantwoordelijk voor was. Het CFV is per 1 juli opgeheven. Geïntegreerd toezicht leidt tot meer samenhang en daarmee scherpere risicoanalyse. Bundeling maakt het toezicht ook efficiënter en effectiever. Met handhavinginstrumenten kan de Autoriteit bij woningcorporaties ingrijpen waar en wanneer dat nodig is. De woningcorporaties zijn geïnformeerd over de wijzigingen en de nieuwe toezichttaken per 1 juli.

Financiën

De Autoriteit beoordeelt de financiële situatie van de woningcorporatie en van haar dochtermaatschappijen. Bij de beoordeling van de financiële continuïteit komen in elk geval de solvabiliteit (de verhouding tussen bezittingen en schulden) en liquiditeit (de mate waarin aan lopende betalingsverplichtingen kan worden voldaan) van de woningcorporatie aan de orde. Ook beoordeelt de Autoriteit de kwaliteit van het financieel risicomanagement, het financieel beheer, de financiële aansturing en de financiële verantwoording van de toegelaten instellingen en de dochtermaatschappijen Daarnaast kijkt de Autoriteit naar financiële risico’s, (ook in de verbindingen met andere rechtspersonen of vennootschappen. Tevens kijkt de Autoriteit naar de risico’s op het weglekken van maatschappelijk bestemd vermogen. Verder beoordeelt de Autoriteit of een woningcorporatie niet meer staatssteun ontvangt dan noodzakelijk. Wanneer een woningcorporatie meer staatssteun ontvangt dan noodzakelijk (overcompensatie) moet dit worden terugbetaald. De Autoriteit informeert de minister jaarlijks over de financiële staat van de corporatiesector als geheel in verband met zijn verantwoordelijk voor het stelsel van woningcorporaties en de rol als financiële achtervang.

Governance

De Autoriteit ziet toe op de kwaliteit van bestuurders en het interne toezicht van woningcorporaties, het jaarverslag en het volkshuisvestingsverslag bij woningcorporaties. De Autoriteit toetst bestuurders en leden van de Raad van Toezicht op hun geschiktheid en betrouwbaarheid. De Autoriteit voert audits uit naar de beheersing van de risico’s in de governance bij woningcorporties.

Integriteit

De Autoriteit ziet toe op de integriteit van het beleid en het beheer van woningcorporaties. Bij het toezicht op de integriteit gaat het om het voorkomen van fraude met het vermogen van woningcorporaties. Verder is het toezicht op de integriteit gericht op het tegen gaan van zelfverrijking door medewerkers, management, bestuurders en leden van de raad van toezicht van woningcorporaties. Mocht daar sprake van zijn, dan schakelt de Autoriteit de ILT-Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) in. De ILT-IOD is belast met de opsporing van strafbare feiten rond woningcorporaties. Onder de Autoriteit valt het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties (MIW).

Wet normering topinkomens

De Autoriteit ziet naast de Woningwet ook toe op de naleving van de Wet normering topinkomens (Wnt) door bestuurders en interne toezichthouders in de woningcorporatiesector. Voor woningcorporaties gelden op basis van de Wnt specifieke bezoldigingsmaxima.

Gerelateerde artikelen