Toezicht op betalingsverwerker Wirecard was gebrekkig

Het toezicht op betalingsverwerker Wirecard door Duitse toezichthouders was gebrekkig. Dat komt naar voren uit een 190 pagina's tellend rapport van de Europese marktwaakhond ESMA. Bij Wirecard was sprake van de grootste naoorlogse bedrijfsfraude van Duitsland en het bedrijf ging met een donderend geraas failliet.

Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op de balans kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Oud-topman Markus Braun en andere voormalige bestuurders van Wirecard zijn gearresteerd op verdenking van onder meer witwassen, boekhoudfraude en vervalsing. Ze ontkennen.

ESMA evalueerde hoe de Duitse marktwaakhond BaFin en de boekhoudtoezichthouder, FREP, met de regels rondom bedrijfsinformatie voor markten en beleggers omgingen. Er werden een aantal tekortkomingen ontdekt. Zo bleek er sprake te zijn van een verhoogd risico voor BaFin op beïnvloeding door het Duitse ministerie van Financiën.

Brussel had ESMA overigens gevraagd om het onderzoek te verrichten. Naar aanleiding van het rapport wordt gekeken of het toezicht op de markten centraler zal moeten plaatsvinden om schandalen zoals bij Wirecard in de toekomst te voorkomen.

"De Wirecard-zaak benadrukt eens te meer dat financiële rapportage van hoge kwaliteit essentieel is om het vertrouwen van investeerders in de kapitaalmarkten te behouden. En de noodzaak om die rapportage consistent en effectief te handhaven in de hele Europese Unie", zei Steven Maijoor, de Nederlandse ESMA-voorzitter.

Gerelateerde artikelen