Toetsen aan voorwaarden 30%-regeling op moment sluiten arbeidsovereenkomst

Het verzoek om ten aanzien van eiser de 30%-regeling toe te passen is door de Inspecteur afgewezen omdat door eiser bij aanvang van zijn dienstverband (in 2012) niet wordt voldaan aan de afstandseis. Rechtbank Den Haag is van oordeel dat het verzoek had moeten worden getoetst naar het moment waarop de arbeidsovereenkomst is gesloten (2011). Op dat moment was de afstandseis nog niet van toepassing.

Eiser is in januari 2012 in dienst getreden bij een werkgever in Nederland. De arbeidsovereenkomst is in december 2011 gesloten. Voorafgaande aan zijn dienstverband woonde eiser in Duitsland op een plaats die ligt op een afstand van minder dan 150 km van de Nederlandse grens.

Per 1 januari 2012 zijn de wettelijke voorwaarden voor toepassing van de 30%-regeling gewijzigd in die zin dat betrokken werknemers gedurende meer dan twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaande aan tewerkstelling woonachtig moeten zijn op een afstand van meer dan 150 km van de Nederlandse grens (de afstandseis). Bij deze wijziging is niet voorzien in overgangsrecht.

Het verzoek om ten aanzien van eiser de 30%-regeling toe te passen is door de Inspecteur afgewezen omdat door eiser bij aanvang van zijn dienstverband (in 2012) niet wordt voldaan aan de afstandseis. In geschil is of het verzoek terecht is afgewezen.

Onder verwijzing naar het arrest HR 19 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1670 oordeelt Rechtbank Den Haag dat de toets – of de betrokken werknemer over de vereiste specifieke deskundigheid beschikt – dient te worden aangelegd naar het moment waarop de arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen (2011). Dit betekent dat de afstandseis in het onderhavige geval niet van toepassing is. De Rechtbank draagt de Inspecteur op om opnieuw uitspraak op bezwaar te doen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen