5 dingen over de toekomst van accountants die u moet weten

Tegen de algemene trend in is er op Accountantweb een artikel verschenen dat positief is over de toekomstverwachtingen van het accountantsvak.

De auteur Kim Gottschalk (VP bij recruiter Accounting Principals) stelt dat technologie het vak weliswaar drastisch zal veranderen, wat onaangenaam kan zijn voor de huidige beroepsgroep, maar dat er toch redenen zijn om positief te zijn over de toekomst. Ze noemt een aantal positieve trends die voor jonge talenten reden kunnen zijn de accountancy in te gaan. Ook geeft ze enkele tips om op de toekomst voorbereid te zijn. 

1. Technologie zal uw baan niet overnemen, maar veranderen
Aangezien machine learning en kunstmatige intelligentie snelle vooruitgang boeken, worden administratieve boekhoudkundige taken uiteindelijk uitgefaseerd en vervangen door de technologie die deze taken veel sneller en efficiënter kan doen. Dat betekent echter niet dat de accountant overbodig zal worden.

De meest getalenteerde accountants hebben vaardigheden die niet kunnen worden vervangen door computers – zoals advies, consultancy en potentiële CFO-taken in het MKB. Gottschalk merkt vanuit haar recruitmentfirma dat er een grote vraag is naar zulke talenten terwijl de vraag naar puur administratieve rollen afneemt. 

2. Het is een goede tijd om accountant te zijn
Zowel accountantsfirma’s als accounting afdelingen bij grote bedrijven zijn momenteel aan het uitbreiden. De afgelopen tien jaar is er veel bespaard op hoog gekwalificeerde accountants, dus de niet oververzadigde arbeidsmarkt is nu extra gunstig voor accountants. 

3. Een master is cruciaal
Deze tip is vooral belangrijk voor studenten die zich afvragen of de accountancy een interessante industrie is om een carrière in te beginnen. Gottschalk vindt van wel, maar stelt ook dat wanneer je een carrière wilt najagen in de accountancy, met veel ruimte voor salarisgroei, het van essentieel belang is een masterdiploma te behalen. 

4. Probeer u te specialiseren
Wanneer u zelf een niche kunt creëren en expert kunt worden in een bepaalde branche, zult u veel waardevoller worden voor potentiële werkgevers en opdrachtgevers. Bijvoorbeeld accounting binnen de groeiende gezondheidsindustrie, waar altijd werk zal blijven voor hoogopgeleide professionals. Wanneer u al werkt als accountant is het verstandig om daarnaast opleidingen te volgen om uw specialistische kennis verder uit te breiden. 

5. Laat uw coachen en coach anderen
In een snel veranderende wereld en industrie kan het belang van goede coaching niet onderschat worden. Vergroot uw leiderschapsvaardigheden en help anderen te veranderen binnen het vak, en vraag zelf hulp bij uw eigen ontwikkelpunten. Het belang van mentorschap zal nooit verminderen en biedt voortdurend waardevolle leer- en netwerkmogelijkheden voor de lange levensduur van uw carrière. Dit zorgt ervoor dat u klaar bent voor de toekomst van uw bedrijfstak en dat u bijdraagt aan het het klaarstomen van de volgende generatie accountants. 

[avg-advertorial slug=”bereik-meer-communiceer-effectiever-en-adviseer-met-meer-impact”]