Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur 

3 op de 10 mkb-ondernemers in de zakelijke dienstverlening hebben het gevoel de grip te verliezen op het personeelsbeleid en de bedrijfscultuur nu thuiswerken steeds meer de norm is. 

Van de voordelen van thuiswerken zijn de meeste werknemers en werkgevers inmiddels wel doordrongen: het biedt extra flexibiliteit die niet ten koste gaat van het arbeidsethos van het personeel. Dat blijkt uit een enquête van Teamleader, een bedrijf dat software voor andere bedrijven ontwikkelt. De 220 deelnemende ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) zagen hun arbeidsproductiviteit naar eigen zeggen niet dalen.

Een ander zorgpunt zien ze wel. Na anderhalf jaar dreigen werkteams sluipenderwijs een beetje los zand te worden. Gaandeweg komen er nieuwe collega's in dienst, die zowel de cultuur als de mensen nog moeten leren kennen. En dat gaat achter een scherm een stuk moeizamer dan in het echt. Bijna 6 op de 10 ondernemers zeggen dat zij zich door de coronacrisis sterker bewust zijn geworden hoe belangrijk het is om een hecht team te hebben met werknemers die voor elkaar klaar staan. Voor 40 procent van de bedrijven is dit aanleiding om in het komende jaar meer aandacht te besteden aan het personeelsbeleid en de interne cultuur van hun bedrijf