Tesco compenseert beleggers na boekhoudschandaal

Het Britse Tesco gaat duizenden aandeelhouders compenseren in verband met het grote boekhoudschandaal bij het supermarktconcern drie jaar geleden. Door dat schandaal ging het aandeel Tesco op de beurs destijds hard onderuit.

De compensatieregeling geldt voor mensen die tussen 29 augustus en 19 september 2014 aandelen Tesco hebben gekocht. Met de regeling is een bedrag gemoeid van zo’n 85 miljoen pond. KPMG is door Tesco ingehuurd om de afwikkeling van de compensatieregeling in goede banen te leiden. De Financial Conduct Authority houdt toezicht op de gang van zaken.

Eerder dit jaar trof Tesco al een schikking van 129 miljoen pond (149 miljoen euro) met de Britse fraudewaakhond SFO. Tesco moest in 2014 opbiechten dat gegoocheld was met de cijfers waardoor de resultaten veel beter waren dan in werkelijkheid het geval was. Het supermarktbedrijf werd vervolgens het middelpunt van een strafrechtelijk onderzoek en meerdere bestuurders, onder wie ook de topman en financieel directeur, moesten het veld ruimen. Dankzij de schikking bleef verdere juridische vervolging van Tesco uit.

Gerelateerde artikelen