Terschelling betaalt accountant om op te stappen

De gemeente Terschelling heeft 155.000 euro betaald aan een klokkenluider, een accountant, zodat deze zou opstappen. De klokkenluider maakte melding van een boekhoudschandaal, schrijft de Volkskrant.

Het vertrek van de accountant voltrok zich onder het bewind van de VVD’er Rob Bats, die onlangs afscheid nam als interim-burgemeester op Terschelling. Kort nadat de accountant had geweigerd om op verzoek van Bats een vordering ‘linksom of rechtsom’ aan te passen, zodat de burgemeester niet in de problemen zou komen, is hij met buitengewoon verlof gestuurd.

Volgens de gemeente moest de accountant weg omdat hij niet goed functioneerde. Maar volgens de Volkskrant blijkt uit documenten echter dat het hem zwaar werd aangerekend dat hij herhaaldelijk kritiek uitte.

Maandag werd bekend dat de gemeente Terschelling onderzoekt hoe de informatie over de ontslagvergoeding voor de accountant in de openbaarheid is beland. Of Terschelling de politie inschakelt over het lekken, was maandag nog niet duidelijk. In ieder geval neemt het gemeentebestuur van Terschelling afstand van het artikel in de Volkskrant. ‘Het gemeentebestuur is verontwaardigd over  de inhoud van dat artikel betreffende het zogenaamde ‘klokkenluidersdossier’ en de aantijgingen die richting gemeentebestuur en voormalig burgemeester Rob Bats zijn gedaan,’ zo geeft de gemeente in een reactie aan. ‘Vanwege de eenzijdige berichtgeving en de feitelijke onjuistheden in het artikel voelen wij ons geroepen op deze manier een inhoudelijke reactie te geven. Het artikel in ‘de Volkskrant’ creëert ten onrechte een karikatuur van het bestuur en de gemeenteraad van Terschelling als beheerder van publieke financiële middelen, bevat diverse feitelijke onjuistheden en gaat nadrukkelijk voorbij aan  de door elke gemeente gehanteerde transparante verantwoordingmechanismen.’

Gerelateerde artikelen