Terechte navordering verzwegen inkomsten van coffeeshophouder

De Inspecteur van de Belastingdienst heeft terecht de door een exploitant van een coffeeshop verzwegen extra inkomsten van ruim vier ton nagevorderd. Dat heeft Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep geoordeeld.

Belanghebbende (X) exploiteert een coffeeshop. Op 12 november 2007 is van de zakelijke rekening van de coffeeshop een bedrag van € 412.939 overgeboekt naar de derdenrekening van een notaris ten behoeve van de aflossing van een hypotheek op de in privé aangehouden woning van X.

De Inspecteur heeft naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek geconcludeerd dat het bedrag afkomstig is uit een achttal stortingen in 2007 van in totaal € 415.000 op de zakelijke rekening van de coffeeshop. Hij heeft in dit verband het belastbare inkomen uit werk en woning middels het opleggen van een navorderingsaanslag IB/PVV 2007 verhoogd met € 415.000.

Naar aanleiding van het bezwaar van X tegen de navorderingsaanslag is een boekenonderzoek gestart. De Inspecteur heeft bescheiden opgevraagd die X niet heeft verstrekt. Daarop is door de Inspecteur een informatiebeschikking genomen.

In hoger beroep is niet meer in geschil dat de informatiebeschikking terecht is genomen en dat deze onherroepelijk is vastgesteld. Gelet hierop is de bewijsrechtelijke sanctie van de omkering en verzwaring van de bewijslast van toepassing.

De Inspecteur heeft zich volgens Hof Amsterdam op het standpunt kunnen stellen dat de contante stortingen niet kunnen worden verklaard uit de door X gestelde bronnen en afkomstig moeten zijn uit (een) niet in zijn aangifte IB/PVV 2007 verantwoorde bron(nen) van inkomen. Het is dan aan X om de onjuistheid van de uitspraak op bezwaar overtuigend aan te tonen. X slaagt hierin niet.

De Inspecteur is van een redelijke schatting uitgegaan door aan te sluiten bij de op de zakelijke bankrekening gestorte bedragen. In het kader van een redelijke schatting kon de Inspecteur het standpunt innemen dat de stortingen volledig afkomstig zijn uit door X in 2007 genoten extra inkomsten, en dat deze inkomsten moeten worden gekwalificeerd als resultaat uit overige werkzaamheden.

 (Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen