Terechte navordering van niet aangegeven winst administratiekantoor

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs geoordeeld dat de Inspecteur van de Belastingdienst terecht de niet aangegeven winst van een administratiekantoor heeft nagevorderd. Ook een verzuimboete was terecht opgelegd.

Belanghebbende drijft sinds 1 januari 2008 een administratiekantoor in de vorm van een eenmanszaak. Hij heeft de hiermee behaalde resultaten niet in de aangiften IB/PVV 2009 tot en met 2011 verwerkt.

Naar aanleiding van de bevindingen van een boekenonderzoek zijn aan belanghebbende (navorderings)aanslagen opgelegd. Daarbij heeft de Inspecteur winst uit onderneming in aanmerking genomen. Verder heeft de Inspecteur voor de jaren 2009 tot en met 2011 vergrijpboetes opgelegd en voor het jaar 2012 een verzuimboete van € 226 vanwege het niet (tijdig) doen van aangifte.

De navorderingsaanslagen IB/PVV 2009 tot en met 2011 berusten volgens Rechtbank Gelderland op een redelijke schatting en blijven mitsdien in stand. Het in 2012 genoten resultaat uit overige werkzaamheden kwalificeert als winst uit onderneming. Door toepassing van de MKB-vrijstelling dienen het belastbaar inkomen uit werk en woning en het bijdrage-inkomen met € 1.612 te worden verminderd. De vergrijpboetes en verzuimboete zijn vanwege de overschrijding van de redelijke termijn door de Rechtbank met 5% verminderd.

Belanghebbende heeft hoger beroep ingesteld, maar Hof Arnhem-Leeuwarden verklaart dat ongegrond. De door de Inspecteur in aanmerking genomen winsten, die zijn neergelegd in het rapport boekenonderzoek zijn niet te hoog. De boetes acht het Hof, mede gelet op de professie van belanghebbende, passend en geboden. De verzuimboete is voorts terecht opgelegd omdat niet tijdig aangifte is gedaan.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen