Terechte navordering met vergrijpboetes van niet aangegeven inkomsten

Stortingen van een cliënte op de bankrekeningen van een particulier werkzaam in de thuiszorg zijn terecht tot inkomen gerekend, oordeelt Rechtbank Den Haag

Een particulier is werkzaam in de thuiszorg. Zij had in de jaren 2011, 2012 en 2013 meerdere opdrachtgevers. Zij ontplooit haar activiteiten in de vorm van een eenmanszaak.

De belastinginspecteur heeft over bovenvermelde jaren navorderingsaanslagen opgelegd. Hierbij zijn correcties toegepast die samenhangen met stortingen op de bankrekeningen van de particulier door een cliënte. De belastinginspecteur heeft die bedragen van € 8.776 (2011), € 47.406 (2012) en € 42.091 (2013) aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. Tevens zijn correcties toegepast ter zake van (niet aangegeven) inkomen uit sparen en beleggen.

In geschil is of de correcties die samenhangen met de stortingen door de cliënte terecht zijn toegepast.

Aangezien de particulier voor de bewuste jaren geen aangifte heeft gedaan van het genoten belastbare inkomen uit sparen en beleggen, is reeds daarom sprake van omkering en verzwaring van de bewijslast. De particulier slaagt er niet in aan te tonen dat de correcties ten onrechte zijn toegepast.

De belastinginspecteur is bij de toepassing van de correcties voorts van een redelijke schatting uitgegaan, aldus Rechtbank Den Haag.

De opgelegde boetes van 50 procent zijn passend en geboden.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen