Terechte informatiebeschikkingen voor trustkantoor

Bij een trustkantoor is een boekenonderzoek ingesteld in verband met het landelijke project van aanpak Trust and Company Service Providers (TCSP's). Dit heeft geleid tot informatiebeschikkingen die na bezwaar zijn gehandhaafd. Rechtbank Gelderland oordeelt dat er geen sprake was van een fishing expedition van de Belastingdienst en dat de informatiebeschikkingen in stand blijven.

Het trustkantoor stelt in deze procedure dat de Inspecteur in bezwaar en beroep ten onrechte niet alle op de zaken betrekking hebbende stukken heeft overgelegd. Volgens Rechtbank Gelderland heeft de Inspecteur ten onrechte het plan van aanpak TCSP's en bijbehorende afspraken inzet strafrecht en stand van-zaken lijst niet overgelegd als op de zaak betrekking hebbende stukken.

Uit het verslag van de in bezwaar gehouden hoorzitting blijkt echter dat de gemachtigde van het trustkantoor deze stukken kent en ook heeft gebruikt ter onderbouwing van het bezwaar. Desgevraagd heeft het trustkantoor ter zitting niet gesteld dat de beperkte anonimisering van het plan van aanpak aan een goede kennisneming daarvan in de weg staat. Daarnaast heeft de Inspecteur ten aanzien van de stand van zakenlijst onweersproken gesteld dat die lijst geen inhoudelijke informatie bevat.

Gelet op het voorgaande is volgens de Rechtbank geen sprake van een verzuim dat tot vernietiging van de uitspraak op bezwaar moet leiden. Wel leidt het ertoe dat de Inspecteur de kosten van het beroep moet vergoeden.

Met betrekking tot de informatiebeschikking heeft de Inspecteur aannemelijk gemaakt dat er sprake is van een fiscaal belang. Het betoog van het trustkantoor dat sprake is van een fishing expedition naar haar cliënten is niet onderbouwd en kan niet leiden tot gegrondverklaring van het beroep.

De informatiebeschikkingen blijven in stand. Het trustkantoor moet binnen drie maanden de in de beschikking gestelde vragen beantwoorden en de daarin verzochte informatie verstrekken.

(Bron: Fiscanet) 

Gerelateerde artikelen