Terechte correctie vermogensetikettering woning

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat een belastinginspecteur een woning terecht niet tot het ondernemingsvermogen heeft gerekend.

In de woning van een belanghebbende wordt een werkruimte van 49 vierkante meter ten behoeve van zijn onderneming (een belastingadviespraktijk) gebruikt. De belanghebbende heeft de woning bij de start van zijn onderneming in 2004 als privévermogen aangemerkt. In 2010 wil hij de woning overbrengen naar zijn ondernemingsvermogen. De belastinginspecteur heeft de woning bij de aanslagregeling IB/PVV 2010 tot het ondernemingsvermogen gerekend en heeft voorts correcties aangebracht inzake kosten van uitbesteed werk aan zijn partner en aftrek van een vaste kostenvergoeding. In geschil is of deze correcties terecht zijn.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden beoordeelt de geschilpunten in hoger beroep met inachtneming van de sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast. Volgens het gerechtshof is niet uitgesloten dat de gestelde werkzaamheden door de partner in het geheel niet zijn verricht dan wel door de belanghebbende zelf zijn verricht. Gelet hierop kan niet worden gezegd dat de correcties onredelijk of willekeurig zijn vastgesteld. De belanghebbende heeft niet overtuigend aangetoond dat de betreffende correcties van de belastinginspecteur onjuist zijn.

Voor wat betreft de woning heeft de belanghebbende niet overtuigend aangetoond dat deze voor meer dan 10 procent gebruikt wordt voor de ondernemingsuitoefening, op grond waarvan de woning tot het keuzevermogen gerekend had kunnen worden.

Voor zover al sprake zou zijn van keuzevermogen heeft de belanghebbende de keuze gemaakt de woning tot zijn privévermogen te rekenen. Hij kan daar niet meer op terugkomen omdat onherroepelijk is beslist omtrent een aanslag over een voorgaand jaar waarop de keuze betrekking had. Niet in geschil is dat geen sprake is van bijzondere omstandigheden die wijziging van de etikettering van de woning rechtvaardigen. Ook de aftrek van een vaste kostenvergoeding is terecht gecorrigeerd.

(Bron: Fiscanet)

 

Gerelateerde artikelen