Techsector wint aan belang. Waar moet de accountant op letten?

Accountant in de techsector

De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke groeimotor. Dat schrijft ING vandaag in een rapport, waarover de website voor hoger financieel personeel FM.nl vandaag bericht in een artikel (‘ING: Techsector drijvende kracht achter Nederlandse industrie‘). Door deze ontwikkeling neemt ook de relevantie van registeraccountants toe.

1. Innovatie en Automatisering
De technologische sector is sterk afhankelijk van innovatie en automatisering om concurrerend te blijven en de productiviteit te verhogen. De personeelsschaarste in de sector dwingt bedrijven om te investeren in robotisering en digitalisering. Accountants voor techbedrijven moeten daarom bovengemiddelde aandacht besteden aan de investeringen in en de implementatie van nieuwe technologieën binnen de organisaties van hun klanten. Dit omvat ondermeer het beoordelen van de kosten-batenanalyse van dergelijke investeringen en het waarborgen dat deze investeringen op een verantwoorde manier worden gefinancierd en beheerd.

2. Duurzaamheidsrapportage en CSRD
Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) wordt duurzaamheidsrapportage steeds belangrijker. Net als een groeiend aantal bedrijven in andere sectoren, moeten ook techbedrijven transparant worden over hun milieu- en sociale impact. Registeraccountants moeten er voor zorgen dat bedrijven voldoen aan de nieuwe rapportagevereisten, inclusief het gebruik van digitale formaten zoals XBRL voor het deponeren van duurzaamheidsverslagen. Eerder schreef RjNet dat klanten van accountants verwachten dat accountants een controle van de niet-financiële informatie uitvoeren en de plannen en stappen die bedrijven nemen om aan de CSRD-vereisten te voldoen, kunnen beoordelen, [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


3. Frauderisico’s en Cybersecurity
De technologische sector is volgens experts, bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen. Accountants voor technbedrijven moeten zich daarom onder meer richten op het identificeren en beheersen van risico’s en het beoordelen van de cybersecuritymaatregelen van bedrijven. Dit omvat volgens PwC het controleren van de interne controlesystemen, het evalueren van de risicoanalyses van het management en het rapporteren over de uitgevoerde werkzaamheden op het gebied van fraude en cybersecurity in de controleverklaring. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

4. Netcongestie en infrastructuurbeperkingen
Netcongestie, oftewel de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, vormt een groeiend probleem voor de technologische sector. Bedrijven hebben te maken met hoge netwerktarieven en beperkingen in de fysieke ruimte voor bedrijfsgebouwen en woningen voor werknemers. Accountants moeten de financiële impact van deze beperkingen beoordelen en bedrijven adviseren over mogelijke oplossingen en investeringen in infrastructuurverbeteringen, zo adviseert PWC in een recente publicatie.

5. Verscherping migratieregels
De verscherping van de migratieregels in Nederland kan de groei van de techsector belemmeren. Bedrijven moeten zich aanpassen aan eisen voor arbeids-, studie- en kennismigranten. Accountants moeten de kosten en risico’s van deze veranderingen analyseren en bedrijven adviseren over strategieën om de impact te minimaliseren, zoals het investeren in lokale talentontwikkeling en het optimaliseren van bestaande personeelsstructuren.


Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.


Gerelateerde artikelen