Te weinig aandacht voor cyber security kost MKB contracten

Veronachtzamen van cyber security gaat MKB opdrachten kosten, zo blijkt uit onderzoek onder inkopers.
KPMG UK ondervroeg ‘procurement managers’ van grotere organisaties, en constateert dat MKB-bedrijven die niet aan kunnen tonen het uiterste te doen om hun (cliënt)gegevens te beschermen, steeds vaker buiten de boot vallen, als zij meedingen naar contracten. Of zelfs niet eens een offerte mogen indienen.
 
70% van de ondervraagde inkoopverantwoordelijken is het eens met de stelling dat MKB-organisaties meer ernst moeten maken met de bescherming van hun gegevens en systemen. 86% zegt zelfs, een leverancier te zullen verwijderen uit de lijst preferred suppliers als blijkt dat de systemen van die leverancier gehacked zijn.
Voldoen aan alle relevante cyber security standaarden is inmiddels een cruciale eis in veel contracten tussen ketenpartners. In bijna de helft van die overeenkomsten tussen ketenpartners staat al als eis dat onmiddellijk melding gemaakt moet worden van  verlies of diefstal van digitale gegevens.
 
“Daaruit moge blijken,” aldus Paul O’Leary van KPMG’s Risk Consulting practice, “dat cyber security niet langer een risico is dat alleen de IT-afdeling aangaat – het is een van de kritieke business issues geworden.” 
 
Gerelateerde artikelen