Swift: wij royeren banken die cyber security niet op orde hebben

Na recente incidenten waarschuwt Swift dat de organisatie slordige banken het lidmaatschap zal ontnemen.
Na een reeks uiterst sophisticated cyber-diefstallen,  waarbij in elk geval gebruik werd gemaakt van het Swift-netwerk, zo niet misbruik, heeft het wereldwijde interbancaire betalingennetwerk Swift besloten de regels aan te scherpen. Bovendien kondigt de organisatie aan, banken die hun beveiliging niet op orde blijken te hebben het lidmaatschap te ontnemen.
 
Daarmee reageert Swift op beschuldigingen dat het netwerk zelf niet voldoende alert en voorbereid zou zijn op mogelijke misbruikrisico’s. 
Het vertrouwen in de integriteit van het Swift-systeem heeft forse schade opgelopen door zeer intelligente digitale diefstallen, waardoor bijvoorbeeld de centrale bank van Bangladesh bijna een miljard dollar ($ 951 miljoen) kwijt raakte. Alleen door een vreemde spelfout in de naam van een ontvangende bank raakte een (menselijke) medewerker van een van de betrokken banken gealarmeerd en wist men een groot aantal van de gecomlliceerde transacties terug te draaien. 
 
Volgens security-experts van Symantec kon de gebruikte ingewikkelde en zeer sophisticated code terug gerechercheerd worden tot Noord-Korea – waarschijnlijk dezelfde daders als eerder de systemen van Sony wisten te hacken. 
Banken die geen gebruik kunnen maken van de diensten van Swift zijn feitelijk vleugellam. 
 
Gerelateerde artikelen