Supermarktondernemers veroordeeld voor belastingfraude

Rechtbank Gelderland heeft vijf supermarktondernemers veroordeeld voor onder meer het doen van onjuiste aangiften van inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting en het hebben van onjuiste administratie.

De straffen variëren van werkstraffen 240 uur en een geldboete van 30.000 euro tot een werkstraf van 40 uur.

Boekenonderzoek Belastingdienst

Tijdens een boekenonderzoek door de Belastingdienst in mei 2008 is bij een franchisenemer van supermarkt Super de Boer in Ede geconstateerd dat met grote regelmaat negatieve ronde bedragen in diens kassa werden aangeslagen. Deze negatieve bedragen zaten niet meer in de omzet volgens de kassabestanden omdat deze hiervan waren afgetrokken. De Belastingdienst heeft vervolgens verder onderzoek gedaan naar eerder verricht boekenonderzoek bij 64 andere franchisenemers van Super de Boer. Hieruit bleek dat in drie gevallen sprake was van dezelfde fraudemethodiek. Vervolgens heeft de Belastingdienst de kassabestanden van alle -240 – franchisenemers over 2006 en 2007 opgevraagd bij Super de Boer Winkels BV. Na een analyse concludeerde de Belastingdienst dat vermoedelijk 45% van deze ondernemers op een vergelijkbare manier hun omzet hebben afgeroomd. Na overleg tussen de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket is besloten de grootste vermoedelijke fraudeurs strafrechtelijk te onderzoeken.

Werkstraffen

Een 56-jarige ondernemer uit Fijnaart en een 47-jarige ondernemer uit Zevenbergen kregen een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 30.000 euro. Een 63-jarige ondernemer uit Hoevelaken  en zijn 55-jarige plaatsgenoot zijn veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Een 61-jarige ondernemer uit Nijkerk kreeg een werkstraf van 40 uur, omdat die alleen schuldig is bevonden voor het doen van onjuiste aangifte van inkomstenbelasting.

Gerelateerde artikelen