Subsidies, belastingvoordeeltjes, stimuleringsmaatregelen – de bijstand waar niemand het over heeft

De Britse krant The Guardian berekent dat bedrijven enorme bedragen aan ‘corporate bijstand’ ontvangen, zonder dat de belastingbetaler daar weet van heeft.
Net als onze eigen Dijsselbloem laat minister van Financiën Osborne niet na de Britten te vertellen dat er echt bezuinigd moet worden, en zeker op ‘de welvaartstaat’. Osborne kondigt nu aan 900 miljoen pond te gaan bezuinigen op de bijstand – en dat is evenveel als de Britse overheid jaarlijks zonder probleem of morren ‘schenkt’ aan managers die aandelen kopen in hun eigen startup bedrijf.
 
In 2013, zo heeft de Guardian berekend, heeft Groot Brittannië het bedrijfsleven ‘bijstand’ gegeven ter waarde van £93 miljard. Ruim genoeg om het Britse begrotingstekort in een klap weg te werken. 
Die enorme hoeveelheid geld kreeg het bedrijfsleven in de schoot geworpen via stimuleringsmaatregelen, belastingdouceurtjes en subsidies. 
 
We mogen dus best spreken over een ‘corporate verzorgingstaat’ – het concept betreft helemaal niet alleen bijstandmoeders en labekakkige werklozen.  
 
Richard Branson’s Virgin Atlantic, geen armlastig bedrijf, kreeg 28 miljoen pond van de Welsh regering om een call centre in Swansea te openen. De Nederlandse (!), Duitse en Franse bedrijven die in het VK de treinen laten rijden, krijgen jaarlijks honderden miljoenen ponden subsidie. Belastingaftrekposten leverden het Britse bedrijfsleven als geheel in 2013 45 miljard pond op. En wat dacht u van exportgaranties? 
 
Niemand noemt dergelijke ondersteuning ‘bijstandsuitkeringen’, maar dat zijn het eigenlijk wel: cadeautjes van de belastingbetaler aan het bedrijfsleven. 
 
Hoeveel geld zouden de Nederlandse belastingbetalers op die manier weggeven? 
 
Gerelateerde artikelen