Subsidieaanvraag wordt financieringsaanvraag, wat weet u van cashflowmodellen en liquiditeitsprognoses?

De scheiding tussen subsidie en financiering wordt toenemend diffuus. De verwachting is dat in de toekomst subsidies grotendeels een financierend karakter krijgen. Gesprekken met uitvoerders binnen de overheid bevestigen dat. In de bestaande subsidieprogramma’s wordt ook steeds nadrukkelijker om een doortimmerde business case en financiële verantwoording gevraagd. Dit vereist bredere kennis. De aanvrager moet, naast inhoudelijke technische- en projectkennis, ook diepgaande kennis van bedrijfseconomische factoren hebben.

De overheid wil doelen verwezenlijken en stelt daarvoor, via subsidies en fiscale regelingen, geld beschikbaar. Het is niet altijd volledig duidelijk of deze financiële ondersteuning ook de resultaten opleveren die worden verwacht. Waarom grijpt de overheid steeds vaker naar financieringsprogramma’s in plaats van subsidies? En wat betekent dit voor u?

Door een subsidie te vervangen door een financiering worden drie doelen bereikt die positief zijn voor de overheid:

  1. De overheid krijgt zijn geïnvesteerde geld weer terug en kan dan opnieuw worden aangewend, ook wel revolverend genoemd.
  2. Bij een succesvol project kan de geldschieter (de overheid) ook delen in dit succes.
  3. De subsidieontvanger loopt meer risico en zal daardoor meer gemotiveerd zijn om een project tot een goed einde te brengen.

Hoe dit exact vorm zal krijgen moet zich nog uitkristalliseren echter zijn de eerste tekenen van het dit transitie- en professionaliseringsproces al zichtbaar.

MIT: jaarrekeningen op holding niveau gevraagd

De MIT R&D-ronde is begin juli gestart. Daar waar vroeger een verklaring van geen financiële problemen voldoende was, moet, in diverse regio’s, de subsidievrager nu concreet zijn financiële continuïteit bewijzen door het overleggen van jaarrekeningen tot op holding niveau. Deze jaarrekeningen worden beoordeeld en een kans op discontinuïteit is een afwijzingsgrond.  Ook bij Europese subsidies is het concreet aantonen van financiële gezondheid een belangrijke voorwaarde.

Financiële deel in subsidieaanvraag steeds belangrijker

Tot nu toe staat bij een subsidieaanvraag meestal het project centraal. Wij zien dat in toenemende mate het project een integraal onderdeel moet uitmaken van de businesscase van de gehele onderneming. Dit vraagt om een andere manier van kijken naar een projectbeschrijving en, in het verlengde daarvan, de subsidieaanvraag. De subsidieaanvrager zal binnen de businesscase moeten bewijzen dat hij voldoende capabel, en financieel krachtig genoeg is om de innovatie succesvol op de markt te brengen. De gevraagde mate van detail van het financiële deel van de business case zal dan ook gaan toenemen.

Multidisciplinair team nodig

Deze verwachte trend waar de businesscase en de financiële onderbouwing een belangrijker deel van de subsidie aanvraag vormen, vraagt om duidelijk meer kennis. De aanvrager moet, naast inhoudelijke technische projectkennis, ook diepgaande kennis van bedrijfseconomische factoren hebben. Cashflowmodellen, liquiditeitsprognoses, prognose winst- en verliesrekeningen, prognose balansen en de verschillende ratio’s worden onderdeel van de aanvraag. Voor het schrijven van een goede aanvraag is dan een multidisciplinair team nodig. Dit teamwork heeft het neveneffect dat het opstellen van de aanvraag al meteen de start is van de succesvolle ontwikkeling. Een goed team is immers een bron van creativiteit dat de basis legt voor toekomstig succes.

 [Door: Martijn Croon, consultant Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen