Subsidie lokt ondernemers naar circulaire economie

630 circulaire projecten extra door 430 miljoen subsidie.

Steeds meer ondernemers vragen subsidie aan voor projecten die bijdragen aan een circulaire economie. Het aantal circulaire projecten is zelfs nog nooit zo groot geweest als in 2021. Het aantal steeg met ruim dertig procent ten opzichte van 2020. De projecten gaan vooral over plastics, chemicaliën en bouwmaterialen. Dit blijkt uit het jaarlijkse RVO-monitoringsrapport Circulaire Economie.

De grote stijging in subsidies is vooral te danken aan het subsidiegeld uit het Innovation Fund. In 2021 kwamen er ruim 630 circulaire projecten bij met een totaal subsidiebedrag van 430 miljoen euro. Na de focus op projecten voor plastics, chemicaliën en bouwmaterialen, volgt waterstof uit huishoudelijk afval dat in het Innovation Fund-project centraal staat.

Naast de subsidies ging er ook 115 miljoen euro aan fiscale vrijstelling via WBSO en MIAVamil naar circulair onderzoek en investeringen. Dit komt neer op 38 procent van het totale MIAVamil- budget en vijf procent van het WBSO-budget. De WBSO stimuleert innovatie en laat zien met welke thema’s van innovatie we in Nederland bezig zijn. Met deze vijf procent staat het speur- en ontwikkelingswerk gericht op de circulaire economie nog niet bovenaan de agenda van bedrijven, constateert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Gerelateerde artikelen