Studieschuld: kans om nieuw talent binnen te halen

PricewaterhouseCoopers heeft een nieuwe manier gevonden om veelbelovend talent aan te trekken: ze helpen bij het aflossen van de studieschuld.
Een groot deel van het Nederlandse parlement is wát trots op ons nieuwe studiefinancieringsstelsel. Ze hebben weinig aandacht gegeven aan te verwachten negatieve gevolgen van het systeem – terwijl de cijfers uit bijvoorbeeld de VS boekdelen spreken.
De totale studieschuld bedraagt daar inmiddels ruim $1,2 biljoen (!), die opgebracht moet worden door 40 miljoen ex-studenten, die gemiddeld nog $30.000 moeten zien af te betalen. Het moge geen verrassing zijn dat de studielening inmiddels een serieuze bedreiging vormt voor de US economie, haast van eenzelfde orde van grootte als de hypotheekschuld. 
 
Maar zoals altijd bieden bedreigingen ook kansen. In de strijd om nieuw (accounting) talent heeft PwC als eerste ingespeeld op de financiële nood onder pas-afgestudeerden, door ze naast een baan ook tot 6 jaar lang $1200 per jaar toe te stoppen – om hun studieschuld te helpen afbetalen. 
 
Een recent onderzoek van Iontuition stelde vast dat ‘hulp bij afbetalen van studieschuld’ voor 8 van de 10 afstudeerders een belangrijk argument was om voor een werkgever te kiezen; maar nog maar heel weinig ondernemingen hebben daar iets mee gedaan. Terwijl ze wel geldelijke steun voor (verdere) opleiding beloven…
 
Gerelateerde artikelen