Student accountancy naar tuchtrechter om essay

Een voormalige assistent-accountant is ontevreden over de handelswijze van zijn leermeester omdat deze een praktijkopdracht niet heeft beoordeeld. Reden voor zijn gang naar de tuchtrechter, gericht tegen de begeleidende registeraccountant en een collega, mede eigenaar van het betreffende kantoor. Bij de Accountantskamer bleek maandag 13 april dat de klager zelf wel lang getalmd heeft met zijn studie.

De klager werkte bij het accountantskantoor in de verwachting dat hij daar zijn studie zou kunnen voltooien. In april 2013 ontstond er een arbeidsconflict, dat in bijzijn van de kantonrechter leek te zijn opgelost. Partijen maakten de afspraak dat de begeleidende RA nog een praktijkopdracht in de vorm van een essay van de leerling zou beoordelen. Dat is gebeurd, maar een paar maanden later bleek dat de leerling nog een extra opdracht kreeg vanwege vaktechnische bedenkingen. Vanaf daar is het misgegaan.

In overleg met beroepsorganisatie NBA is er een stappenplan gemaakt om de leerling alsnog over de streep te halen. Hij mocht bij zijn voormalige werkgever stukken inzien van klanten, maar hij kreeg ze niet mee naar huis. De toon van de e-mail contacten tussen klager en betrokken registeraccountant werd al snel scherp van toon. ‘Is dat wel zo handig geweest’, zei de voorzitter van de Accountantskamer tegen de klager.

Een bemiddelingspoging vanuit de zijde van de Accountantskamer strandde. De beklaagde heeft geen vertrouwen in de accountant in opleiding, omdat die zich stelselmatig niet aan afspraken heeft gehouden. Dat aspect lag ook ten grondslag aan het arbeidsconflict.

Uitspraak naar verwachting over tien weken.

(Petra van Walraven/JPZ)

Gerelateerde artikelen