Strijd tegen belastingontwijking dupeert handel

DNB: doorstroom van goederen, diensten en investeringen neemt af.

Nederland is een minder groot handelsland dan tot nu toe gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

  • Nederland wordt minder gebruikt als tussenstation voor investeringen in andere landen
  • Ons land lijdt mogelijk door allerlei initiatieven om belastingontwijking tegen te gaan
  • Nog steeds exporteert Nederland vele malen meer dan het importeert

Ook blijkt Nederland minder grootschalig gebruikt te worden als tussenstation voor investeringen in andere landen door buitenlandse bedrijven. Dan gaat het om buitenlandse investeringen die Nederland binnenkomen en vrijwel direct weer naar het buitenland gaan. Die zogeheten doorstroomsector is in de afgelopen jaren een stuk sterker gekrompen dan eerder voorspeld. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Internationale initiatieven

De exacte oorzaken voor de krimp van de doorstroomsector zijn niet duidelijk. Een mogelijke verklaring volgens DNB zijn de internationale initiatieven en maatregelen die de laatste jaren getroffen zijn om belastingontwijking tegen te gaan. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Zo geldt sinds dit jaar bijvoorbeeld een minimumbelasting van 15 procent voor multinationals die actief zijn in de Europese Unie. Daardoor kunnen ondernemingen hun internationale bedrijfsstructuren mogelijk herzien, waarbij EU-land Nederland bijvoorbeeld minder snel gebruikt wordt als doorstroomland.

Toch is een situatie waarin er meer geïmporteerd dan geëxporteerd wordt nog lang geen realiteit. De laatste keer dat de importwaarde hoger dan de exportwaarde was in Nederland, was in 1980. Dat kwam toen vooral door de oliecrisis en de daardoor hogere olieprijzen. (ANP)

Multinationals halen 300 miljard uit Nederland om fiscale wetgeving

Gerelateerde artikelen