Sterk oplopende schaarste aan compliance-professionals

Financiële instellingen als pensioenfondsen, vermogensbeheerders, accountancykantoren en fintechbedrijven mengen zich steeds vaker in de strijd om compliance-professionals, terwijl ook de banken nog volop aan het werven zijn, ziet recruitmentorganisatie Walters People.

Volgens Billy Brouwer, senior manager banking & financial services bij Walters People, is er een steeds grotere diversiteit aan bedrijven die op zoek zijn naar compliance-specialisten. Dit soort professionals houdt zich onder meer bezig met de strijd tegen witwassen en fraude, en het voorkomen van terrorismefinanciering. 

Hoewel de vraag vanuit verschillende financiële organisaties toeneemt, zijn het nog steeds de banken die de meeste compliance-professionals aannemen. Volgens Brouwer gaat dat de komende tijd niet veranderen. Zo zijn banken nog steeds bezig met het wegwerken van alle achterstanden op het gebied van compliance en wordt er ook ieder jaar meer gevraagd door de toezichthouders.

Compliance-specialisten die eens willen kijken hoe groen het gras is bij de buren zullen door de grote vraag op weinig hindernissen stuiten, verwacht Brouwer. Met name professionals die bij banken  grote organisaties doorlichten of specialisten die namens trustkantoren klanten screenen, kunnen door hun ervaring met complexe bedrijfsstructuren bijna overal terecht. Maar ook juniors kunnen vrij makkelijk een overstap maken.

Voor bedrijven wordt de strijd om talent alleen maar heviger, al wordt er volgens Brouwer wel vaker geïnvesteerd in automatisering. Ook ervaart hij dat dat steeds meer jongeren warmlopen voor een loopbaan binnen compliance, waardoor er steeds meer specialisten op de markt komen.