‘Strafzaak in de maak tegen oud-top Valeant’

De twee dit jaar opgestapte topmannen van Valeant Pharmaceuticals kunnen naar verluidt een strafzaak tegemoet zien. Volgens persbureau Bloomberg is de Amerikaanse justitie een aanklacht aan het voorbereiden in verband met de boekhoudproblemen die vorig jaar aan het licht kwamen bij de Canadese farmaceut.

De beschuldigingen zouden daarbij vooral zijn gericht aan het adres van Valeants voormalige topman Michael Pearson en oud-financieel directeur Howard Schiller. Een ingewijde liet weten dat er mogelijk nog meer personen vervolgd gaan worden.

Valeant kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen vanwege een vermeende boekhoudfraude. Door de affaire verdampte het leeuwendeel van de beurswaarde van het bedrijf. Uiteindelijk moesten de jaarrekeningen over 2014 en 2015 worden herzien. De onregelmatigheden maakten de posities van Pearson en Schiller onhoudbaar, omdat zij een kwalijke rol gespeeld zouden hebben in de hele kwestie.

Valeant was een samenwerkingspartner van Pharming. Het Nederlandse biotechnologiebedrijf kreeg onlangs goedkeuring van de aandeelhouders om de commerciële rechten van het eigen middel Ruconest in Noord-Amerika terug te kopen van Valeant. Ook werd groen licht gegeven voor een kapitaalvergroting om de transactie te financieren. Naar verwachting zal de deal in de loop van november 2016 worden afgerond.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen