ING vond enorme geldstroom ‘niet verdacht’

Via een Nederlandse bankrekening van een middelgroot bedrijf op Curaçao kwam 150 miljoen euro aan transacties binnen. De ING zag er niets verdachts in, het Openbaar Ministerie spreekt over grootschalig witwassen.

Dat bleek dinsdag op de regiezitting in de rechtbank in Zwolle in een groot witwasonderzoek met de naam Cymbal. 

In deze zaak wordt een familie uit Curaçao verdacht van het witwassen van meer dan 322 miljoen dollar. Een deel van die vermeende witwasoperatie is beschreven in het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van de ING bank dat in september naar buiten kwam. 

In dit onderzoeksrapport Houston – dat nog te vinden is op de website van het Openbaar Ministerie – staat omschreven dat op de Nederlandse bankrekening van de onderneming van mei 2010 tot medio 2014 voor 150 miljoen euro via creditcards werd bijgeschreven. 

Volgens het onderzoeksrapport kende de ING de klant niet goed en merkte ze niet op dat een klein tot middelgroot bedrijf met zulke bedragen werkte. De bedrijfsactiviteiten bleven onduidelijk en de bank deed vrijwel geen moeite om 'vage en ontwijkende antwoorden van de cliënt hierover te verifiëren', aldus het onderzoeksrapport van het Openbaar Ministerie. Pas drie jaar na de eerste 'alert' werd bij de FIU een melding van de bank ontvangen. In januari 2015 werd de relatie met deze klant gestaakt.

'Swipen'
In totaal 49 witwassignalen werden in deze kwestie genegeerd en zijn afgedaan als 'not suspicious'. Volgens advocaat Herman Loonstein kreeg zijn cliënt dus niet van de bank te horen dat er hier sprake was van illegale praktijken. Het zijn vooral Venezolanen die bij de onderneming aanklopten en met hun creditcards bestellingen plaatsen. Zij kochten zogenaamd goederen (medicijnen of lingerie) maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars tegen een commissie, zo denkt het Openbaar Ministerie. 

Dollars zijn op de Venezolaanse markt meer waard dan daarbuiten omdat buitenlandse valuta er schaars zijn. Dit zogenaamde 'swipen' werd echter volgens de advocaten gedoogd op het eiland. De centrale bank van Curaçao en Sint Maarten stelt dat ze niet op de hoogte was van grootschalig 'swipen' en dat het in strijd is met de regelgeving, aldus de twee officieren van justitie. Ook het OM benadrukte de verwevenheid tussen het ING-onderzoek Houston en de witwaszaak. Onderzoek Cymbal was een van de vier zaken die leidden tot het onderzoek bij de bank. Eerder dit jaar werd op het KPMG-kantoor op het eiland een inval gedaan in verband met dit onderzoek.

Dinsdag werd ook bekend dat het OM de strafvervolging van vader Nachman G. schorst. Deze ruim 87-jarige is geestelijk niet in staat om de strekking van de vervolging te begrijpen. Geen van de verdachten zit vast. Ze wonen in Florida en Willemstad. Onderdeel van de schorsingsvoorwaarden voor Itzhak G. (52) is een borgsom van 1 miljoen euro. Zijn raadslieden verzochten om dat bedrag naar beneden bij te stellen. Het bedrag is voorgeschoten door een vriend die hierdoor nu zelf met zijn bedrijf in de knel komt. De officieren van justitie wilden niets weten van het deels terugstorten van dat bedrag. ,,De verdachte heeft in Nederland een hoop te verliezen en weinig te winnen. De kans is aanwezig dat zodra hij de Verenigde Staten verlaat, zijn 'green card' (verblijfsvergunning, MS) wordt ingetrokken'', zei een van de officieren van justitie. Het OM wil de hoge borgsom als stok achter de deur. De kans is namelijk groot dat de verdachten helemaal niet verschijnen op de zitting.

Verzoeken om onder meer getuigen uit het ING-onderzoek te horen zijn door de rechters afgewezen. Ook blijft de hoogte van de borgsom op 1 miljoen euro staan. De rechtbank in Zwolle trekt in juli 4 dagen uit voor de strafzaak.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Lees ook: AFM: 'accountants SHV-dochters deden geen melding van vermoedelijke fraude'

Gerelateerde artikelen