Strafaangifte accountant terecht verklaard

Een accountant, die er van werd verdacht een valse strafaangifte te hebben gedaan, is door de Accountantskamer in het gelijk gesteld. Volgens de kantonrechter was er geen sprake van bijzondere omstandigheden die de juistheid van de aangifte zouden beïnvloeden.
De accountant in kwestie zou volgens een van zijn klanten een valse strafaangifte tegen hem hebben gedaan. Als er sprake is van een valse strafaangifte, kan deze teruggedraaid worden. Dit is alleen mogelijk als blijkt dat de strafaangifte onder ‘bijzondere omstandigheden’ is gedaan. Dit bleek niet het geval. Hoewel de strafaangifte van de accountant op enkele punten twijfelachtig was, klopt het overgrote deel, waarmee de strafaangifte terecht is, zo oordeelde de Accountantskamer. Er volgt nog een ongegrondverklaring.
Bijzondere omstandigheden
Van een valse strafaangifte is sprake als deze is gedaan onder bijzondere omstandigheden. Van dergelijke bijzondere omstandigheden kan sprake zijn als de aangifte is gebaseerd op onjuistheden die bij de accountant bekend waren. Ook moet een accountant bij een strafaangifte altijd de voor hem geldende regels van vertrouwelijkheid in acht nemen. Tot slot mag het werkelijke doel van de aangifte nooit afwijken van waarvoor de strafaangifte oorspronkelijk bedoeld is. 
Datum uitspraak: 19 januari 2015
Procedurenummer: 14/1837 Wtra AK 
Gerelateerde artikelen